Magyarországon egyedülálló lucernaszárító üzemet avatott a Karotin Kft., amely beruházás kivitelezését a spanyol APISA S.L. magyar képviselőjével, a Seed-Imex Kft.-vel együttműködésben valósította meg. Az új gyártástechnológiáról és az ennek köszönhető új piaci lehetőségekről a Karotin Kft. ügyvezetőjével, Sáringer Sándorral beszélgettünk.

lucerna

"Az újonnan átadott üzemnek köszönhetően már dehidratált, avagy gyors szárítású lucernabálákat is tudunk gyártani."

"Vállalkozásunk 1992-ben alakult és azóta tevékenységünk fő profilja lucernafeldolgozás és lucernapellet gyártása. Eddig 1000 hektáron termesztettünk lucernát, amit az új beruházásunknak köszönhetően 1500 hektárra tudtunk növelni.

Az újonnan átadott üzemnek köszönhetően a termékpalettánk is bővült, hiszen a lucernapellet mellett most már dehidratált, avagy gyors szárítású lucernabálákat is tudunk gyártani.

"A Seed-Imex Kft. segítségével megvalósított új beruházásunk lényege – a kapacitásnövelésen túl – hogy nagyobb energiahatékonyság mellett tudjunk termelni."

Az új gyártási folyamatnak köszönhetően a betakarított zöld lucerna megőrzi a színét, az illatát és a zamatát,  valamint a tápanyagtartalmát is, így nem veszít a gyártási folyamat során a beltartalmi értékeiből. Ezáltal a magas minőségű takarmány szinte az egész világon – de első sorban a Közel-Keleten és Kínában is – jól eladható exporttermék.

A korábbi gyártó egységünk csak pellet előállítására volt alkalmas, de ezzel az új üzemmel 900 kilogrammos bálákat tudunk készíteni, amelyeket konténerben biztonságosan tudunk szállítani a világ bármely pontjára.

"A zöld lucerna megőrzi a színét, az illatát és a zamatát, valamint a tápanyag tartalmát is."

A Seed-Imex Kft. segítségével megvalósított új beruházásunk lényege – a kapacitásnövelésen túl – hogy nagyobb energiahatékonyság mellett tudjunk termelni, ami azt jelenti, hogy a fosszilis energia, azaz földgáz felhasználásunkat 50%-kal tudjuk csökkenteni.

A Seed-Imex Kft.-vel most egy régi, jól működő kapcsolatot sikerült megerősíteni, hiszen a cég nagy szerepet vállalt az új technológia megvalósításában. Egy részről "köldökzsinórként" működtek az Apisa spanyolországi technológia fejlesztőivel történő kapcsolattartásban – valamint a generálkivitelezésen dolgoztak. – fűzte hozzá Sáringer Sándor.

Az új üzem átadó ünnepségére Juan José Ayerbe, az Apisa spanyol vállalat tulajdonosa is ellátogatott és elismerően nyilatkozott a 2 éves tervezés- valamint kivitelezés folyamatáról.

"Az Apisa vállalat 1972-óta foglalkozik szárítási technológiákkal. Az itt látható lucernaszárító üzem, amit a Karotin Kft. részére szállítottunk, különleges abból a szempontból, hogy a lucerna szárításához három különböző hőforrást alkalmaz és kétféle terméket állít elő. Óránként 5-7 tonna lucerna pelletet és 15 tonna lucernabálát képes előállítani az üzem. Ezzel a technológiával a piacon elérhető legjobb minőségű lucernabála- és pellet állítható elő, miközben rendkívül takarékos, hiszen a telephelyen található biogáz-üzem generátorainak kipufogógáz-hőjét is felhasználja a szárításhoz. Emellett megújuló energiát hasznosít a technológia részét képező biomassza kazánnal és csak a fennmaradó hő-szükségletet elégíti ki földgáz-üzemű égővel."

"Ezzel a technológiával a piacon elérhető legjobb minőségű lucernabála- és pellet állítható elő."

A Karotin Kft. a 70-es évek óta gyárt lucernapelletet és ezen új technológia energia- és költséghatékony üzemeltethetőségének köszönhetően növelheti a versenyképességét a piacon. Továbbá, a bálázó-technológiának köszönhetően egy új termékkel léphet a piacra, ami egyben az export-piacokat is megnyithatja a vállalkozás előtt, mert képesek lesznek előállítani a nemzetközi- és első sorban a Közel-keleti piacokon nagyon keresett, jó minőségű, hosszú-, leveles szárakat tartalmazó zöld lucernabálákat.

A Seed-Imex Kft. egy 100%-ban magyar tulajdonú mezőgazdasági gép-, termény- és vetőmag kereskedelmi vállalkozás. A cég 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy hatékony termelést elősegítő gépeket és technológiákat biztosítson a mezőgazdasági termelők részére. Kereskedelmi tevékenysége keretében a Seed-Imex Kft. több vezető külföldi és magyar gyártó partner termékeit forgalmazza.

A cég számos komplex mezőgazdasági és feldolgozó technológiai és beruházást valósított meg vevői részére az elmúlt két és fél évtized során. A zöldmezős és meglévő technológiákhoz illeszkedő beruházások a szemestermény és szálastakarmány kezeléstől a komplett takarmány előállító technológiákig terjed kis- és nagyüzemi méretekben egyaránt.