A projekt az eddigiek mellett a szója többfajta hasznosítását is előirányozza, többek között cukorhelyettesítők szójából történő gyártását, valamint a szójahéjnak a fent említett, módosított rostkompozíciók gyártásához való felhasználását 3D nyomtatási alkalmazások céljaira.

szója

A szója visszamaradó héjából csak az USA-ban évi 8 millió tonna kerül a szemétbe, ami már társadalmi problémává válik – fotó: Pixabay

A szóját világszerte nagy mennyiségben termesztik, és csak az USA-ban évente 8 millió tonna szójahéjat dobnak szemétre, ami már társadalmi problémává válik. A projekt figyelembe veszi azokat a megvalósítható eljárásokat is, amelyek a szójahéj biomasszát alacsony kalóriatartalmú, cukorbetegek által is fogyasztható cukorhelyettesítővé képesek átalakítani, mikro- és nanoméretű rostok egyidejű kivonása mellett, amely utóbbiak aztán – 3D nyomtatás segítségével – újra felhasználhatók könnyűrostú összetevőkhöz és hőre lágyuló csomagoló anyagokhoz.

„A mezőgazdaság és a mezőgazdasági feldolgozás kulcsszerepet játszik az USA gazdasági fejlődésben és a foglalkoztatásban a (monoszacharid) xilóz szétválasztásban, a szójahéj rost természetes rostként való hasznosítása pedig világszerte potenciális lehetőséget jelent a mezőgazdaság, az élelmezés és a megújuló forrásokból származó anyagigények szempontjából" – mondta Mahendra Sunkara, az Összekötő Központ igazgatója« – aki a Bioprodukt Kft-hez kapcsolódva a következő két évben egy kísérleti szintű operáció kifejlesztését várja.
szójabab héj

A szójabab héjából kivont rostok felhasználhatók pl. az autóiparban, az építőiparban, a hadiiparban, a repülőgép-gyártásban és a 3D nyomtatásban – fotó: Pixabay

A xilózt – mint cukorhelyettesítőt – az egyetem a szójabab héjából vonja ki. A xilóz kivonása után, az eredeti biomassza 80 százalékát képező, visszamaradó rostanyagnak a rostszerkezete módosul, és így az természetes rostként hasznosítható a 3D nyomtatási alkalmazások összetevőiben. Ezek a természetes rostok jól felhasználhatók többek között az autóiparban, az építőiparban, a hadiiparban és a repülőgép-gyártásban.