A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tavalyi évhez hasonlóan idén is fogyasztásösztönző kampányt indít több zöldség- és gyümölcsféle népszerűsítésére áruházláncok – Auchan, CBA, LIDL, METRO, SPAR, TESCO – és hazai termelők közreműködésével. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű zöldségekre és gyümölcsökre, megismertesse a vásárlókkal az új termékeket, ezzel is ösztönözve a tudatos vásárlói magatartást.

A kampány nyitó eseményén közös főzésre is meghívták a sajtó képviselőit. A GastroArt – Elektrolux Étteremben, Dr. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a hazai termesztésű csiperke és laska gombát népszerűsítve Bede Róbert mesterszakáccsal – s a vállalkozó szellemű újságírókkal, termelőkkel, kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel – gombás ételeket (pappardellét, és gombás rizottot) készítettek.


Éppen ezrét változtattak a hagyományos, klasszikus sajtótájékoztatók, népszerűsítő kampányok menetén, helyszínén, mert a konyhaművészetben elmerülve kívánják közelebb vinni a fogyasztóhoz a terméket. Idén kibővített eszköztárral kívánják elérni a fogyasztók minél hatékonyabb tájékoztatását, s ennek érdekében „Itthonról Otthonra” címmel létrehoztak egy életmód témájú Facebook-oldalt, így is segítve a kamarai tagságot. Itt egész évben edukációs jelleggel olyan látásmód-formáló üzeneteket juttatnak el a tagokhoz szórakoztató formában, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését.

Az elnök hangsúlyozta, hogy júniusban a gomba áll a kampány középpontjában, és két gombafajt érint, a csiperkét és a laskagombát, amelyek a legjelentősebb termesztett gombafajok hazánkban. Mindezt azért, mert míg Magyarországon komoly termelői kapacitás áll a termék mögött, addig az egy főre jutó éves gombafogyasztásunk igen kevés, mindössze 1-1,5 kilogramm. Ezt a szintet nagyobb erőfeszítés nélkül lehetne növelni legalább a duplájára, azaz 3 kilogrammra, mivel a tapasztalatok szerint hazánkban a magyar fogyasztók friss gombából kizárólag hazait fogyasztanak.

gomba

Hazánk gombatermelése még jócskán növelhető lenne – fotó: NAK

A magyar gomba kiváló minőségű, jelentős az exportértékesítés, s az import szinte elhanyagolható, az is csak konzerv formájában jelenik meg.

Az itthon kapható gomba tehát hazai termesztésű.

Győrffy Balázs kitért arra, hogy a gomba élettani hatása igen kedvező az emberi szervezetre, cukorbetegeknek ajánlott élelmiszer, s a vegán étkezés egyik alapvető „alkotóeleme”. A gomba beltartalmi értéke is gazdag, kiváló fehérjeforrás: a gombákat fehérjetartalmuk miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk, kiválóan kiegészítik a növényi eredetű táplálékainkat. Gazdag vitamin, és ásványi anyagban, mivel a gombák értékes ásványi sókat, például káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és vitaminokat, főleg D-vitamint, B-vitaminokat, E-, és K-vitamint tartalmaznak. Kiváló ízesítő hatásúak, így a gombák többféle íz-, és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutamin savakat tartalmaznak, ezért számos étel elkészítéséhez felhasználhatóak. Sokféleképpen elkészíthető, felhasználhatjuk levesnek, salátának, főételként grillezve, pörköltnek, rántva vagy akár mártáshoz, pizzához, húsok ízesítéséhez is.

A magyarok általában hazai gombát vásárolnak, de nem eleget – fotó: NAK

A gomba segíthet a betegségek megelőzésében, kezelésében is. A népi gyógyászatban már régen ismert, és használt gombák hatékonyságát modern klinikai vizsgálatok is igazolták. Számos gombáról bizonyították már, hogy segíthet különböző betegségek megelőzésében, kezelésében. A rákellenes anyagokat termelő gombák közé tartozik a késői laskagomba, a hasadtlemezű gomba, a lepketapló, és sok más taplógomba is. A vargánya kiváló az influenzavírusok ellen, az óriás pöfeteg pedig vírus és tumor-gátló anyagot tartalmaz. A csiperke rákellenes hatású, különösen mellrák esetén lehet fontos szerepe a megelőzésben. Megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogén-szint túlzott megemelkedését, ugyanis a magas ösztrogén-szint összefüggésben áll a mellrák kialakulásával.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gomba termesztésekor a terméket nem éri külső hatás, így a felhasználásakor csupán meg kell öblíteni, és nem szabad a külső réteget eltávolítani, mert ebben koncentrálódik a B-, és a D-vitamin jelentős része.

A gombafogyasztás segít a betegségek megelőzésében – fotó: Agroinform.hu

A hazai gombatermesztés helyzetéről szólva az elnök elmondta, hogy 2008-ban mélypontra esett a termelési szint, mivel 18-20 ezer tonnára csökkent a korábbi 35-37 ezer tonna mennyiség. Jelenleg ismét 30-35 ezer tonna gombát termesztünk idehaza, ami 15-20 milliárd forint termelési értéket jelent. A megtermelt gomba 60 százalékát exportálják, a többit idehaza értékesítik. A tapasztalatok szerint azonban hosszú távon azok a termékek lehetnek sikeresek külföldön is, amelyeknél a belföldi fogyasztás is magas. Ezért is fontos a termesztett gomba fogyasztásának növelése túl az egészségre gyakorolt kedvező hatásokon.

A termelés szintje növelhető, hiszen a 18-20 nagyobb gombatermelő mellett 400 kistermelő is megjelenik a termékeivel a piacokon. A Vidékfejlesztési Programban pedig ezek a termelők is pályázhatnak különböző fejlesztési forrásokra.

Az elnök végül arról szólt, hogy a júniusban zajló kampány nagyobb részében az edukációra helyezik a hangsúlyt, mert azt tapasztalják, hogy a hazai fogyasztók a gomba felhasználásával kapcsolatban viszonylag kevés információval rendelkeznek. A hagyományok szerint a fogyasztás fő szezonja a hűvösebb őszi-téli időszak, tavaszra a hazai fogyasztási kedv lecseng. A tudatformálás többek között azért is fontos eleme a programnak, mert az ismeretek hiánya miatt sokszor az alapanyag értékesebb részeit veszítik el, vagy nem használják fel a felhasználók. Sokakban még élnek olyan téves információk, amelyek a nyers fogyaszthatóságot kérdőjelezik meg. Példaként említhető, hogy a laskagomba húspótló szerepéről, és széles körű felhasználhatóságáról szinte egyáltalán nincsenek információi a hazai átlagfogyasztónak.

A gombából készült ételek készítésekor fontos néhány szempontot figyelembe venni:
- Mikor a gombát előkészítjük, csak folyóvízbe mossuk át, és csepegtessük le, ne áztassuk be! 
- A fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit vagy a gerebengombák, tinóruk esetében a csöves, tüskés részeket.
- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma-, és íz anyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.
- Gyengén fűszerezzük, és sózzuk, kevés fűszerezéssel jobban kiemelhetőek a gombában természetesen meglévő íz-, és aromaanyagok.
- A gombaételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
- Kisgyermekeknek hároméves kor alatt nem ajánlott gombát adni!