Mintegy 660 millió forint induló támogatást kaphatnak a fiatal gazdálkodók az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) még rendelkezésre álló forrásaiból - hangzott el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nyíregyházi fórumán.  
Kedvezményes hitelkonstrukció a földvásárláshoz  
A fejlesztési keret elnyerésére január 9-től pályázhatnak a gazdák: egyszeri tőkejuttatásként összesen hét jogcímen maximum 7,65 millió forint vehető igénybe - mondta Demendi László, a minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hivatalának vezetője. A lehetőségekről közölte: lehet még pályázni öntözési, valamint meliorációs beruházások megvalósítására, szakmai tovább- és átképzéseken való részvételre, a vízkészlet-gazdálkodás korszerűsítésére, a jövedelemszerzési lehetőségek bővítésére és földterület-fejlesztésre is. A földvásárláshoz - a kormány 100 lépés programja keretében - kedvezményes hitelkonstrukció is rendelkezésre áll.  
Százhatmilliárd forintot használtak fel  
Demendi László elmondta, hogy az év végéig az AVOP keretében 106 milliárd forintot használhatnak fel beruházásokra a magyar agrárgazdálkodók. Az összeg nyolcvanöt százalékát a benyújtott munkák már lekötötték, 19 milliárd forintot pedig át is vettek a fejlesztések indításához.  
Forrás: MTI