Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szakképzési Igazgatósága az agrárszakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával 2016 őszén az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokra kiterjedő felmérést végzett, amelynek célja az agrár-munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának átfogó vizsgálata volt.

A felmérés az ágazatban jelentkező munkaerőigények, valamint a foglalkoztatottakkal szemben támasztott jelenlegi és jövőbeni elvárások feltérképezésére irányult, valamint kitért az élelmiszer-gazdasági vállalkozások duális szakképzési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainak, javaslatainak feltárására.

Az ágazatban aktuálisan jelentkező munkaerőpiaci problémákra reflektáló kutatás és az ennek alapján elkészülő kiadvány – amely a tervek szerint periodikusan ismétlődik majd – helyzetelemzést ad az élelmiszer-gazdasági vállalkozások munkaerő-felhasználásának és -keresletének sajátosságairól.

munkaerő

fotó: Shutterstock

Ezen túlmenően az agrárszakképzéssel és az agrár-felsőoktatással, valamint a támogatáspolitikai eszközrendszerrel kapcsolatos szakpolitikai döntések megalapozásával az élelmiszer-gazdaságban jelentkező munkaerő-kereslet és -kínálat hosszú távú összehangolását is elősegítheti.

A kiadvány ITT elérhető.