Drágulás várható a tojáspiacon – írja a Magyar Idők cikke. A lap azt írja, az idei megnövekedett takarmányköltségek miatt kényszerülhetnek áremelésre a tojástermelők. A nyári aszály miatt ugyanis Európa-szerte kevesebb búza termett, és a várható kukoricahozam is kisebb lehet a tavalyinál.

tojás

A takarmányhiány emelheti meg a termelői árakat – fotó: Shutterstock

Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnöke a lapnak elmondta: az év elején minden eddiginél magasabb volt a tojás ára a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt, a nyár viszont jelentős árcsökkenést hozott. Ugyanakkor a termelői ár csökkent nagyobb mértékben, a fogyasztók ebből kevesebbet tapasztalhattak a boltokban. A szakember szerint a két árszint között egyre nagyobb a szakadék, ezért a jövőben elsősorban a termelői árak emelkedése indokolt.

A növekvő költségeket, így például az egyre dráguló takarmány árát a gazdáknak be kell építeniük az áraikba, ha nyereségesek akarnak maradni, a szakértő szerint azonban van még tér a termelői árak emelésére, amit a fogyasztóknak sokkal kisebb mértékben kell megérezniük.