Az EU Bizottság december 23-i jelentése szerint Japán a legutóbbi egy évben 129,9 milliárd dollár értékben vásárolt agrártermékeket az EU tagországokból, amely érték 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja az euractiv.com.


A tárgyalás alatt lévő szabadkereskedelmi egyezmény aláírásával Japán vásárlásai várhatóan tovább növekednek, mivel a középosztály anyagi helyzetének javulása az élelmiszerekre fordított kiadások növekedésével jár együtt, az EU pedig folyamatos erőfeszítéseket tesz a harmadik országok piaci lehetőségeinek felkutatása érdekében. Az egyezmény aláírása a japán befektetők európai beruházásait is fellendítheti.

sajt

Sajtok, bor és sertéshús az első számú exportáruk Japán felé – fotó: Shutterstock

Ezzel Japán – az USA, Kína és Svájc után – az EU negyedik legnagyobb agrárimportőr országává lépett elő, megelőzve az ötödik helyre szorult Oroszországot, amelynek vásárlásai az adott cikkcsoportban folyamatosan csökkennek és ez év novemberében már csak 5,5 milliárd dollárt, azaz az egy évvel korábbinál 5 százalékkal kevesebbet tettek ki.

Az EU Japánba irányuló exportjának legfontosabb cikkeit a sertéshús, a bor, a tejtermékek (főleg sajtok) és a szeszes italok teszik ki. Sajnos azonban a japán vásárlások értéke még nagyon soká éri el az embargó előtti orosz importét.