2023-ban tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamosenergia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb - közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel.

Összesen 8,5 milliárd köbméter fogyott

Az Energiaügyi Minisztérium azt írta: áramból 41 terawattórányit használtak el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

"A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát" - tették hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánk lakossága több mint 3 milliárd köbmétert, míg a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy szereplőknél 10,7-11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a nagyjából 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3százalékkal magasabb, mint a 2022-es év ugyanezen időszakának szintje.


Nőtt az áramfogyasztás?

2023 novemberében hosszú idő után először nőtt hazánk áramfogyasztása, legalábbis az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Az emelkedés decemberben is tapasztalható volt. Az utolsó három hónapban körülbelül 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést eredményezett.

Fűtési szezon kezdete

Az MVM Csoport adatai szerint október közepén megkezdődött az éves fűtési szezon, ahol gázból 2,5 milliárd köbméter, áramból pedig 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához képest ez 1,8 és 3,1 százalékos növekedést jelent - írták meg közleményükben.

Kiemelték, hogy a 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz, ez pedig a vállalkozások energiaigényének emelkedésével is együtt járhat. Ennek ellenére a magyar lakosság változatlanul Európában a legolcsóbban juthat hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. A kormány elkötelezett amellett, hogy Brüsszel kérése ellenére megvédje a rezsicsökkentést.

Alig fogyasztunk a rezsivédett sáv felett

A legutóbbi statisztika alapján földgázból csupán a háztartások tíz, míg áramból húsz százaléka fogyasztott a rezsivédett sáv feletti mennyiséget.

A gáztárolók töltöttsége még mindig magas

Az ellátás biztosítva van, hiszen a hazai gáztárolók töltöttsége még mindig 86 százalék fölötti. A tárca szerint a valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat Magyarországon 57 százalék, ami az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint kétszerese.

Két év alatt közel negyedével esett vissza hazánk gázfogyasztása - fotó: pexels.com

A magyar kormány több intézkedéssel próbálja segíteni a tudatos felhasználást. Többféle támogatással ösztönzi a vállalkozások, a lakóingatlanok, a középületek energiahatékonyságának javítását a decemberben elfogadott helyreállítási terv, valamint annak REPowerEU energetikai fejezete is.

A hónap közepétől ráadásul megnyílik a Napenergia Plusz Program, amely a családok számára kínál vissza nem térítendő forrást a zöldenergia saját célú termeléséhez és a későbbi fogyasztásra eltároláshoz. Az egy ingatlanra jutó akár 5 millió forint állami hozzájárulás erősíteni tudja a háztartások önellátó képességét, tartósan mérsékli az áramszámlájukat - közölte az EM.