Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet. A globális termelési- és elosztási rendszereink kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei.

A válság nem csupán kényszerűen viselt következmény, hanem lehetőség is a változásra.

A helyi ökológiai termelés, az élelmiszer-önrendelkezés és a fenntartható mezőgazdaság ügye iránt elkötelezett független szervezetként az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban amellett foglal állást, hogy a válság nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény, hanem lehetőség is a változásra.

„A biogazdálkodás az emberi egészség, a természet iránti tisztelet és az ökológiai tudás elvén alapul. A globális termelési rendszerek alternatívájaként a helyben megtermelt, egészséges, jó minőségű élelmiszer szerepe most felértékelődik”

– mondja Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. A szervezet munkatársai bárki számára elérhető online tudásbázist hoztak létre, amely folyamatosan bővül.

Az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők most mindent megtalálnak egy helyen.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2011 óta dolgozik gazdákkal együttműködve azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható, agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz - a természeti környezetre nem olcsón kiaknázható erőforrásként tekintő - mezőgazdasághoz szükségesek.

Most a független kutatóintézet munkatársai olyan online tudásbázist gyűjtöttek össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt, kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez.

Az ÖMKi YouTube-csatornáján több, gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott – szántóföldi, gépészeti, szőlészeti és kertészeti – technológiákról, és egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Megújult honlappal segíti a gzadálkodókat az ÖMKi.

Az ÖMKi megújult honlapján minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető, olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bio burgonya termesztése, vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil európai uniós projekt adatbázisa nyújthat támpontot – a tudásanyag megosztásában, széles körű megismertetésében az ÖMKi is részt vesz. A honlapon magyar nyelven is elérhetőek a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók, tájékoztatók.

A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nébih ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, és a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is. Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben a szervezet rendszeresen ad gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is.

Szakmai kiadványok és tájékoztatók mindenki számára.

Általános rálátás szerezhető az ökológiai ágazatra a Szaktárs adatbázisban április 23-ig nyilvánosan elérhető szakkönyvekből. További inspirációnak online elérhető a Károly walesi herceg biogazdaságáról forgatott kisfilm, a The Farmer and His Prince. Az ÖMKi alábbi cikklista ajánlatából pedig magyar és angol nyelven szerezhetnek értékes információt a jövő agráriuma iránt érdeklődők:

Fenntartható biogazdálkodás vagy 9 milliárd fős emberiség?
Agrobiodiverzitás – Agro, bio, mi? – avagy miért fontos a mezőgazdaság sokfélesége
Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot
Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról - 7 jó példa
We don't have enough organic farms. Why not?
Organic farming drives sustainability in global agriculture
Magház - nopara kert cikksorozat