Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) jelentősen csökkenti az agrárhitelekhez adott garanciadíjait a Széchenyi Kártya Programban, így az agrárium vállalkozásai is olcsóbban jutnak a program hiteleihez – jelentette be Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek küldött közleményben.

pénz

Az agrárium vállalkozásai is olcsóbban jutnak a program hiteleihez – fotó: pixabay.com

Kiemelte, a Kavosz és az AVHGA közötti megállapodás értelmében 2024. februártól kétharmadával – évi nettó 0,2 százalékra – csökken az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióban a vállalkozások által fizetendő garanciadíj mértéke, ez érdemi megtakarítást jelent az agrárvállalkozások számára.

A Kavosz vezérigazgatója szerint a vállalati hitelezési piacon az ilyen kamat- és egyéb hiteldíj csökkentések tovább ösztönözhetik a vállalkozói hitelfelvételt, az aktív banki hitelezés pedig elengedhetetlen a gazdaság növekedéséhez.


Ehhez fontosak a kamat- és díjcsökkentések, és ezért is fontosak az olyan lépések, mint a kormány és a bankszövetség megállapodása, amely értelmében a piaci kamatozású hiteleknél a bankok 3 hónapig vállalják, hogy 6 hónapra elengedhetik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezzel érdemi forrásköltség csökkenés következik be – hangsúlyozta Krisán László.

A vezérigazgató kiemelte, jelenleg az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program biztosítja a legolcsóbb vállalkozói hiteleket, évi 1,5 százalék és 5 százalék között fix kamat mellett, 1-10 éves futamidőre akár maximum 1,4 milliárd forint összegben nyújt kedvezményes finanszírozást.

A Kavosz közleményében hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya Program évente sok tízezer vállalkozásnak nyújt segítséget. 2023-ban több mint 46 ezer szerződést kötöttek közel 1700 milliárd forint összegben. A program létrejötte óta pedig több mint 480 ezer ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben.

Jelenleg naponta átlagosan 300 ügyféltől, több mint 11 milliárd forint összegű hiteligénylést fogadnak be – közölte a Kavosz Zrt.