A bizonyítékok alapján a cégek több mint 3 éven keresztül folytatták tisztességtelen tevékenységüket 2010. és 2014. közötti időszakban. Az érintett vállalatok között található az Andros, a Materne, a Lactalis is, amelyek nagy múltú püré-, konzerv- és befőttkészítéssel foglalkozó cégek – írja a fruitveb.hu.

A vállalatok illegális megállapodások révén manipulálták az árakat – fotó: Pixabay

A társaságok illegálisan kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették saját márkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a vendéglátóipari beszállítóknak. A kartelnek volt egy hetedik tagja is, a holland Coroos, azonban ez a vállalat megúszta a büntetést, mivel együttműködött a hatóságokkal és segített a részletek feltárásában.

A francia Versenyhivatal szerint a vállalatok minden részletre ügyelő, kidolgozott technikákkal tartották titokban tisztességtelen műveleteiket. Az illegális megállapodások részleteinek megbeszélése kizárólag a felek közötti kommunikációra használt mobiltelefonokon, valamint erre a célra rendszeresített titkos e-mail fiókokon keresztül történt.

A személyes találkozókra párizsi és Párizs környéki éttermekben és szállodákban került sor, az inkognitó megőrzésére kínosan ügyelve.

A legnagyobb bírságot a Charles Faraud vállalat kapta, 16,4 millió eurót kell fizetnie. Az Andros-t 14,1 millió, a Materne-t 13,6 millió, a Lactalis leányvállalatát, a Délis-t 9,5 millió euró megfizetésére kötelezték. A St. Mamet márkát tulajdonló Conserves France kapta a legkisebb összegű büntetést, neki „csupán” 1,9 millió eurót kell fizetnie.