Kávéhiány lehet Brazíliában, a klímaváltozás nem kedvez a kávéültetvényeknek. A kávékészletek nagymértékben fogynak Dél-Amerikában, az előrejelzések a vésztartalékot is alacsonynak ítélik. A kávé ára világszerte nő, és ez folytatódni fog a bizonytalan körülmények között, amiket a brazil kávépiaci helyzet okoz. A kereskedők az áremelkedésben bízva nem bocsátják piacra az árujukat.

Piaci változások

Guilherme Morya, a Rabobank szenior elemzője szerint egyszerre vannak jelen bika- és medvepiacra jellemző tényezők. A bikapiacra az árfolyamok emelkedése jellemző – a szarvával felfele dobja azt, amit megtámad. A medvepiacon a tőzsdei árfolyamok esnek.

A bika-oldalon a részvények csökkenése, időjárási problémák, alacsony készlet van, ezek főleg az arabica-termelőket érintik (Brazília, Kolumbia és Honduras). Az árfolyamcsökkenést indukáló medve-tényezők most a recessziótól való félelem, a ukrajnai háború és az európai energiakrízis.

Időjárási hatások

A tartós időjárási szélsőségek erősen befolyásolják a kávépiac dinamikáját Dél-Amerikában. Brazíliában erős az aszály, nagy szükségük lenne az esőre, míg Kolumbiában a La Niña-jelenség által okozott erős esőzés veszélyezteti a növényeket.

Nagyhatású, ciklikus éghajlati jelenségek

Az El Niño (=kisfiú) kb. 2–7 évente jelentkezik a Csendes-óceán trópusi térségének középső és keleti részén. Akkor alakul ki, amikor a tengerfelszín hőmérséklete a szokásostól több fokkal melegebbre emelkedik.

Az egész Földön drasztikus időjárási következményekkel jár, valahol szárazságot, máshol áradásokat okozhat. A globális felmelegedés hatására gyakoribbá válnak az El Niñók.

La Niña (=kislány) hatásai ellentétesek az El Niñóval: ahol eddig meleg volt az óceán, ott most hűvösebb. Ilyenkor több a hurrikán az Atlanti-óceánon (50%-kal gyakoribbak), a dél-amerikai partvidéken aszályos az időjárás, Indiában kevesebb a monszunesőzések száma.

Közöttük semleges fázis van, ilyenkor az óceán vízhőmérséklete a hosszú távú átlag közelében van.

Az utóbbi hónapokban is sokat változtak az árak, de még rosszabb helyzetre van kilátás a következő hetekben, ugyanis az időjárás Guatemala, Honduras and Nicaragua környékén is kedvezőtlen. A világ második legynagyobb kávéexportőre Brazília mögött Vietnám, a kivitelük 97%-a robusta kávé. A felhalmozott készlet náluk is fogy, pedig a kereslet világszerte nőtt.

Változékony a brazil piac

Szakértők szerint jobb lesz az idei termés, mint a részben elfagyott tavalyi. Március óta nemigen esett a kávétermő vidékeken. A tőkeerősebb exportőrök megtehetik, hogy visszatartanak nagyobb mennyiségű termést, amivel kiegyenlíthetik az ingadozó kínálatot, és kivárják a magasabb árakat.

Ráadásul sokan már a 2023/24-es szezonra készülnek. Augusztusban már virágzottak az ültetvények több régióban, ezeknél nagyon fontos lenne az eső. Ha a közeljövőben megérkezik, és jó termést tudnak betakarítani jövőre, az konszolidálhatja a kávéárakat.

A klímaváltozás érzékenyen érinti a kávétermő régiókat

A kávéipar szenvedései mögött általában a klímaváltozás egyre erősödő hatásai állnak, a tartósan szélsőséges időjárás mindenképpen tönkreteszi az ültetvényeket, mindegy, hogy száraz, vagy túlzottan nedves.

Ezek a problémák tovább fogják növelni a kávé árát világszerte. A legnagyobb felvásárlók, mint a Starbucks, a Lavazza, vagy a Costa könnyedén ráterhelik az emelkedő költségeket a vásárlóikra, azonban nekik vannak fenntarthatósági programjaik, amelyek a termelőket segítik a hatékony technikák alkalmazásában.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy nincs megfelelő eszköz az iparág kezében, hogy a természet erőit kordában tartsa.

Forrás: FoodIngredientsFirst, Greendex; képek: Pixabay