A feltörekvő agrárstarupokról és az agrárinnovációkról szóló Agtech SUMMIT konferencián az agrárdigitalizáció gyakorlati kérdései is terítékre kerültek.

"A komplexitás megteremtése a végtelen adatokból" című kerekasztal-beszélgetésben azt elemezték a szakértők, hogyan lehet felhasználni a nagy mennyiségű adathalmazt a termelékenység növelésére és a költségek csökkentésére. A beszélgetés moderátora Bolyki Bence, az Agroinform portálvezetője volt.

Okvátovity István (AXIÁL Kft.) kiemelte, hogy a precíziós, helyspecifikus gazdálkodásban sok folyamatot (adatok gyűjtése, műholdképek feldolgozása, gyártók rendszerei, talajadatok, stb.) kell összehangolni, ezért az egyik legfontosabb feladat annak érdekében, hogy a gyakorlatban is használják a gazdálkodók az innovatív megoldásokat az, hogy komplex megoldást kapjanak a kezükbe. A precíziós pályázat megvalósítása során is ez volt a cél. A mesterséges intelligencia, az autonómia is egyre inkább behálózza a mezőgazdaságot.

Szép Marcell, a dFarm alapítója azt hangsúlyozta hozzászólásában, hogy az adatgyűjtés teljesen automatikusan kell, hogy működjön, különben nem használják a gazdálkodók az adatelemzésre alapozó korszerű fejlesztéseket. A gazdáknak nincs idejük és sok esetben elég szaktudásuk az adatok begyűjtésére és elemzésére.

Az automatikus adatgyűjtés jelentőségét hangsúlyozták a kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Fotó: NAK

Jelentős változásnak nevezte azt, hogy az elmúlt pár évben lecsökkent az adatgyűjtő eszközök ára, azaz most már költséghatékonyan tudunk szenzorokat beszerezni, és elhelyezni.


"Nem feltétlenül kell 10 percenként mérni, de ha mesterséges intelligenciát szeretnénk használni, akkor szükség van a rengeteg adatra". A dFarm azzal próbál segíteni, hogy realtime képet ad a környezetről, így például egy agronómusnak 10 helyett csak 8 alkalommal kell személyesen ellenőrizni a területeket, ami már önmagában jelentős üzemanyag-megtakarítást jelent.

Dr. Goda Pál, az AKI ügyvezető igazgatója szerint olyannyira fontos az automatikus adatgyűjtés, hogy azok az adatok, amelyeket nem így gyűjtenek be és rögzítenek, nem eléggé megbízhatóak. Amint további munkát igényel az adatok rögzítése, már romlik a minőség, felhasználhatóság. Vannak olyan területek, ahol a mesterséges intelligencia jól alkalmazható, például az óriási mennyiségű adatokban megtalálható mintázatokat veszi észre, ellentétben a most használt elemzési modellekkel. Mint mondta, van kockázata a túl sok információnak is, ezért nagyon fontos, hogy a döntéshozókhoz egy letisztult, kontrollált adathalmaz jusson el, mert azok alapján jobb döntéseket lehet hozni.

Bolyki Bence, az Agroinform portálvezetője hozzászólásában kifejtette, hogy a portál fejlesztői csapata azon dolgozik, hogy az adatokkal való gazdálkodás minél hatékonyabb legyen. A mesterséges intelligencia felelős használatában rejlő lehetőségek új dimenziót hoznak a tájékoztatásban is, így az Agroinform is lépésről lépésre halad ezen a vonalon. "A kulcs-teljesítménymutatók folyamatos javítását tartjuk szem előtt, hogy a gazdálkodók számára az Agroinform továbbra is kiindulópont legyen az agrárinformációk beszerzéséhez" – mondta a portálvezető.

A következő agrárdigitalizációs rendezvény, amin ott kell lenned: a PREGA!

Jelentkezz Magyarország agrárdigitalizációs szakmai fórumára!

Az Agtech SUMMIT-on két startup nyert ingyenes belépési lehetőséget a PREGA-ra:

A Bloomair nyerte el a leginnovatívabb agrár startup címet a rendezvényen – Fotó: NAK

Az ABZ Drone ott lesz a PREGA-n – Fotó: NAK