Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók. A boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget - írja az infostart.hu

cukor

A szakember szerint már a tavalyi év is "cukordeficites" volt – fotó: pixabay.com

Kevés az alapanyag

Az InfoRádiónak Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese nyilatkozott, mondván:

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet

Az elégtelen hazai termelés okairól is beszélt és elmondta, hogy méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára az elmúlt években, emiatt a termelők a vetésterületet évről évre csökkentették. 2017-ben még 15 500 hektáron termesztettek cukorrépát, 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig csupán 8600 hektáron. A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, aminek a következtében nem számíthatunk jó cukorrépatermésre, kevés lesz az alapanyag, amit Kaposváron a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni.

Drága lesz a cukor

A szakember szerint már a tavalyi év is "cukordeficites" volt és az európai kontinensen jövőre sem lesz elég cukor. Ezt külföldi behozatallal elvileg olcsón lehetne pótolni, de csökkent a kínálat Európán kívül is, ráadásul nőttek a szállítási költségek és nagyon megemelkedtek az árak. Ellátási problémákat okozhat, hogy a kereskedelem mindezek miatt nem tudja pótolni a keletkező hiányt.

Az az alapvető probléma, hogy több cukrot fogyasztunk, mint amennyit termelünk. Dorogi Árpád elmondta, hogy Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, miközben tavaly is csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig jó, ha hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség az aszály miatt. Így 2022-ben a hazai fogyasztás egy negyedét sem fogjuk tudni előállítani.

Ahhoz, hogy az itthoni gyártást el lehessen látni alapanyaggal, legalább 13-14 ezer hektárnyi területen kellene cukorrépát termeszteni. De még ez sem lenne elég a fogyasztás fedezéséhez

- mondta az elnök.

A cukor kereskedelmével foglalkozók is veszteségesek

A boltokban tapasztalható cukorhiányt azonban nem lehet csak azzal magyarázni, hogy a világpiacon is csökkent a kínálat és itthon is keveset gyártunk. Azon túl, hogy nincs kínálati piac, még a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők is veszteségesek, hiszen ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

"Hogy ez mikor fog megváltozni arra nem tudom a választ" - mondta az InfoRádiónak adott nyilatkozatában Dorogi Árpád.