Lehetőség van szemügyre venni az újdonságokat és színes-szagos betekintést kapni a termékek hasznosságáról, megbízhatóságáról, kérdéseket feltenni, sok esetben pedig a gyártók még kedvezményekkel is kedveskednek a résztvevőknek.

Az AgroStratéga 2017-ben már hatodik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, tehát árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz. Nem maradhatott ki a kérdések közül az agráriumnak szóló rendezvények látogatottsága sem.

A 2017-es országos felmérés továbbra is a szakmai programok népszerűségét igazolta vissza. A megkérdezett gazdálkodók csaknem háromnegyed része, 74%-a vett részt szántóföldi, kertészeti bemutatón, ami szinte megegyezik a 2016-os adatainkkal (73%). A termelők 81% mondta azt, hogy ellátogatott szakmai kiállításra, vásárra, tehát a tavalyi évben öt gazdálkodóból négy biztosan elég érdekesnek találta a mezőgazdasági kiállításokat és az ott felvonuló cégeket ahhoz, hogy rááldozza az idejét egy ilyen eseményen való részvételre.

A megkérdezettek 66%-a 2017-ben ott volt egyéb szakmai rendezvényeken, konferenciákon is, ami szintén hasonló értéket mutat a megelőző esztendő adataival (65%) összehasonlítva. Az érdeklődők tavaly is, ahogy eddig, általában 1-2 alkalommal látogattak el a három kategória programjaira, de kicsivel többen voltak jelen háromszor vagy akár annál többször: kültéri bemutatókon a megkérdezettek 25%, beltéri előadásokon 26%, kiállításokon pedig 14%-a.

2017-es kutatásunkban új elem, hogy először mértük fel a szakmai kiállítások, vásárok, rendezvények és konferenciák ismertségét és látogatottságát, valamint a szakmai pályázatok és díjak ismertségét. 13 agrártémájú kiállítás és vásár, 10 szakmai rendezvény és konferencia, valamint 7 mezőgazdasági pályázat és díj szerepelt a felmérésünkben.

A vizsgált szakmai kiállítások és vásárok (ábécésorrendben): AgrárgépShow, AGROmashEXPO, Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Bábolnai Gazdanapok, FarmerExpo, Hajdúsági Expo, Kaposvári Állattenyésztési Napok, Magyar-Kert, NAK Szántóföldi Napok, OMÉK, Pápai AgrárExpo, Szentlőrinci Gazdanapok, Szőlészet és Pincészet.

Vizsgált szakmai rendezvények és konferenciák (ábécésorrendben): Agrárakadémia Fórum, Agrárium Konferencia, Agrárszektor Konferencia, Kelet-magyarországi Agrárfórum, Keszthelyi Növényvédelmi Fórum, Növényorvosi Nap, Nyugat-magyarországi Agrárfórum, PREGA Konferencia, SmartFarm Konferencia, Tiszántúli Növényvédelmi Fórum.

Vizsgált szakmai pályázatok és díjak (ábécésorrendben): Agrofotó, Az Év Agrárembere, Az Év Bortermelője Magyarországon, Az Év Pincészete, Az Év Tanyája, Magyarország Legszebb Birtoka, Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka.

A konkrét rendezvényekre vonatkozó részletes adatok megvásárolhatók, ezzel kapcsolatban keressen bennünket elérhetőségeinken.

A kutatás 79–84%-ban a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében a döntéshozó; valamint 13–16%-ban a döntést befolyásoló személyeket érte el. Az 1400 fős mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. A felmérés így nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő és egységes agrártámogatási kérelmet benyújtó gazdaságokat reprezentálja. A kérdőívkitöltők által művelt terület nagyságának összege közel háromszázezer hektár, átlagos birtokméretük pedig 208 hektár.

Országos felmérésünknek 2017-ben is szakmai partnere volt az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) és a GOSZ (Gabonatermesztők Országos Szövetsége). E két szakmai szervezet mellett az AGRÁRIN Kft., a HARDI International AS, a NUFARM Hungária Kft., a RAPOOL Hungária Kft., a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a TAKARÉKBANK Zrt. is támogatta a kezdeményezést.

felmérés

Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány letölthető a képre kattintva vagy az alábbi linkről.

Pólya Árpád – Varanka Mariann
www.agrostratega.blog.hu

Agrostratéga