Korábban már beszámoltunk róla, hogy Papkeszinél a Balatonfűzfőt és Veszprémet is átszelő Séd patak vizét valami feketére színezte és a helyiek több elpusztult halat is felfedeztek. A riasztás után a Veszprém Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság mobillaborja megérkezett a helyszínre és elkezdte vizsgálni, hogy mi okozhatta a jelenséget.

Csondor Henrietta, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Inforádiónak elmondta, a mobillabor megállapította, hogy a szennyeződést a megelőző napokban végzet mederkarbantartási munkálatok okozták.

Mederkotrást végeztek, emiatt kavarodott fel az iszap, színeződött el a víz, és pusztult el 10-15 hal.

Hozzátette, a katasztrófavédelem akkreditált laboratóriumi vizsgálatot végeztet az anyag további komponenseinek meghatározása érdekében.

Az Index értesülései szerint korábban a Séd patak vizét évtizedeken át szennyezték a környékbeli vállalatok. 2004 óta zajlik komolyabb kármentesítés, amelyek során több mint nyolcszázezer köbméter toxikus fémekkel szennyezett mederüledéket kellett eltávolítani. Arról nincs információ, hogy a mostani szennyezés kapcsolatba hozható-e ezzel a kármentesítéssel.