Május 7. és június 30. között lehetett pályázni a meghirdetett uniós magántárolási támogatásra a tejpiaci szereplőknek. A támogatás meghirdetését a koronavírus világjárvány miatt bevezetett szállítási korlátozások és a tejágazatban bekövetkező keresletcsökkenés indokolta – írja a Világgazdaság.

Kevesen igényeltek tárolási támogatást – fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság döntése alapján a tejpor, a vaj és a sajt magántárolását segítő támogatásban csak a sajtra volt országkvóta, amit a hazai szereplők nem használtak ki. A vaj esetében 9,83, a sovány tejpornál 5,11, míg a sajtnál 15,57 euró a magántárolási támogatás összege. Emellett  a szerződéses tárolási időszakra vonatkozó támogatás összege tonnánként és naponta a vajnál 0,43 euró a sovány tejpornál 0,13 euró, a sajtnál pedig 0,4 euró volt.

A lap információi szerint a sovány tejporra egyáltalán nem, vajra és sajtra pedig alig igényeltek tárolási támogatást a hazai tejfeldolgozók. A sajt esetében Magyarország a támogatható mennyiség csupán 64 százalékát, 518 tonnát ajánlotta fel, július 19-ig azonban nem került sor szerződéskötésre.