Hivatalos adatok szerint Kína 2022-ben gabonafélékből rekordtermést takarított be, ami búzából 138 millió, kukoricából 277 millió tonnát jelent – írja az agrarheute.com portál. A szójatermésre a viszont a cikk nem közöl konkrét adatot. Egyedül a rizstermés mutatott valamelyes csökkenést (146 millió tonnára). A jelentés szerint az ország 31 tartományából 23-ban a termés mennyisége növekedett.

Ez mindenképpen egy elismerésre méltó teljesítmény a kínai termelés részéről, külföldi elemzők azonban kétségbe vonják ezeknek az adatoknak a valóságtartalmát, mivel lehetetlennek tartják, hogy a folyók és tavak vizét elapasztó, 60 éve nem tapasztalt, rendkívüli szárazság és hőség, sőt helyenként súlyos áradások ellenére ilyen rekordokat lehetett volna elérni.

Kína a 2022. évben a szélsőséges időjárás ellenére gabonából rekordtermést jelentett be

Kína a 2022. évben a szélsőséges időjárás ellenére gabonából rekordtermést jelentett be – Fotó: Pixabay

A hasonló időjárási körülmények Európa több országában katasztrofális kukoricatermést eredményeztek.

A Kína magas gabonaimportjára vonatkozó adatok látszólag szintén cáfolják a fenti eredményeket.

A terméseredmények esetleges kozmetikázásának okait nem ismerjük, a hatóságok szándéka valószínűleg az agrártermelők optimizmusának fenntartása volt, amit a számukra kifizetett, rekordösszegű (40 milliárd jüan, azaz 5,7 milliárd dollár) támogatások is alátámasztanak.

Az viszont bizonyos, hogy az ázsiai ország becslések szerint a globális gabonakészletek közel felével rendelkezik, ami tulajdonképpen lehetővé teszi az elmúlt évi magasabb termés látszatának keltését.