A kínai Anhui tartományban az állami tulajdonban lévő Shaanxi Yanchang Petroleum csoport megépítette a világ legnagyobb olyan gyárát, amely a szenet cseppfolyós üzemanyaggá képes átalakítani, évente mintegy 600.000 tonnás mennyiségben – olvashatjuk az scmp.com hírportálon.

szén

A szenet cseppfolyós üzemanyaggá alakítják át – fotó: pixabay.com

A korábban gabona, illetve cukornád alapon történő, évente nagy mennyiségű bioetanol előállítás ugyanis egyrészt élelmiszer-alapanyagot von el, másrészt a termékárak növekedésével egyre kevésbé gazdaságos.

A gyár egy úgynevezett DMTE új technológia segítségével az etanolt tulajdonképpen nem közvetlenül a szénből, hanem a kokszolókemence gázaiból – azaz a kokszgyártás melléktermékéből – állítja elő, és ez a technológia földgázból vagy acélgyári gázból is nagyüzemi etanol-termelést tesz lehetővé.


Ennek, a néhány évtizeddel korábban elképzelhetetlen technológiának legnagyobb előnye, hogy a nehezen kezelhető és nehezen szállítható, az égetés során pedig erősen környezetszennyező szénből belső égésű motorok hajtására is alkalmazható üzemanyagot képes előállítani.

Ezzel a megoldással az ázsiai ország jelentősen függetlenítheti magát a (folyékony) üzemanyag importtól. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely ipari szinten alkalmazza a technológiát, amely évente 3,95 millió tonna etanol előállítását teszi lehetővé.