A mezőgazdasági termelők európai fedőszervezete, a COPA-COGECA felmérése szerint a koronavírus járvány kezdete óta az EU-ban hetente 20 millióval kevesebb naposcsibét adnak át a broilernevelő üzemeknek. Ugyanakkor növekszik a harmadik országokból (főleg Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából) származó baromfihúsimport – írja az agrarheute.com.

EU baromfiipar

A COPA-COGECA az EU baromfiiparának összeomlására figyelmeztet – fotó: Shutterstock

Ennek hatására – különösen a vendéglátó helyek bezárása nyomán – túlkínálat alakul ki az egész európai piacon, a hűtőtárolók pedig zsúfolásig megteltek. Mindez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a baromfihús átlagára május közepétől 12 százalékkal visszaesett.

Ezért a COPA-COGECA véleménye szerint – minden bürokratikus akadályt kiküszöbölő – sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a tagországok saját termelésből tudják kielégíteni a várhatóan rövid időn belül visszatérő keresletet. Ilyen intézkedések hiányában a külföldi beszállítók részben kiszoríthatják az EU termelőit a saját piacukról.

A tagországok évtizedeken keresztül – uniós támogatás nélkül és az állatjóléti előírások betartásával is – jól működő baromfiiparának leépítése többek között munkahelyek elvesztéséhez és a meglévő, korszerű kapacitások kihasználatlanságához vezethet. Az európai fedőszervezet szerint ennek az iparnak a megmentéséhez a baromfitartó magánháztartások is hozzájárulhatnak, elsősorban a felesleges készletek otthoni tárolásával. Ugyancsak támogatni szükséges az utánpótlást szolgáltató keltetőüzemek működését is.