50 éves a KITE. Milyen fontosabb tanulságokról lehet beszélni 5 évtized távlatában, és mi a vezérelv a következő fél évszázadra előre tekintve?

Az, hogy 50 éves a KITE, és folyamatosan fenn tudja tartani az alapítónak az alapelveit, miszerint az innovációt kell támogatni, meg fogja határozni az elkövetkező időszakot is. Olyan új dolgokat hozzunk be a magyar mezőgazdaságba és honosítsunk meg itt ezen vezérelv mentén, amelyek – mint ahogy a plenárison is mondtam a PREGA-n – a gazdaságos, hatékony és fenntartható gazdálkodás lehetőségét kínálja a gazdálkodóknak.

Zahorán Zalán

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese – Fotó: Agroinform

Jelenleg is olyan projektjeink vannak, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni ezekhez a megváltozott körülményekhez, milyen innovációkat tudunk belevinni a mindennapi életünkbe azért, hogy fenntarthatóan gazdálkodjunk a jövőben is.

Ha precíziós gazdálkodás, akkor a precíziós öntözés kérdésköre is alapvető, főleg egy olyan év után, mint 2022. A KITE fogalomtárában mit jelent a precíziós öntözés?

Az öntözésben is a precizitás az, ami olyan megoldásokat fog hozni, amelyek pontosan abba az irányba fognak mutatni, hogy akkor, ott és annyi vizet használjunk fel, amennyire a növénynek szüksége van. Ehhez kellenek nyilván maguk az alapgépek, illetve ezeknek a "felokosított" változatai, mint ahogyan a hagyományos szántóföldi technológiák esetében is. Legyen szó akár egy Valmont körforgó vagy lineár berendezésről, vagy a Valmont által VRI (Variable Rate Irrigation) technológiák alkalmazásáról.

A vízmegőrző és víztakarékos öntözési rendszerek jelentősége most megnő, főleg ahol nem elérhetők a felszíni vizek. Ahol csak a rétegvizekből tudunk gazdálkodni, ott nagyon jó megoldás lehet egy talajba fektetett csepegtető öntözés. Mindezek háttértámogatásához pedig elkészült az a projektünk az innovációs főigazgatóság fejlesztésében, ami lehetővé teszi egy öntözési szaktanácsadási szolgáltatásnak az elindítását. Az AgrárgépShow-n indítottuk el, az idei évben jelentkezni fogunk a gazdálkodóknál ezzel a szaktanácsadási lehetőséggel.

Az utóbbi időszak kiszámíthatatlan gazdasági környezete nem csak a gazdák számára volt kihívás, hanem a gépforgalmazóknak, nagyvállalatoknak is. Hogyan alkalmazkodott ehhez a KITE?

Az az igazság, hogy 2019-ig egy nagyon kellemes állapotban tudtunk dolgozni, hiszen azért pár hónapon belül minden gép, 1-2 napon belül minden alkatrész elérhető volt, az inputanyagok is rendelkezésre álltak kellő minőségben és mennyiségben is. Majd a Covid beköszöntével minden megváltozott. Most már azért eltelt 2,5 év, nagyon sok újítást vezettünk be mi is a cég életén belül, főként gondolok itt arra, hogy megnöveltük egyrészt az alkatrészkészleteinket, kiszélesítettük a beszállítóknak a körét, nemcsak műszaki oldalon, hanem agronómiai, inputoldalon is, ezáltal több lábra helyeztük azokat a fontos beszerzési forrásainkat, amelyek által biztosítani tudjuk a gazdálkodóknak a kiszolgálását.

Megnöveltük a KITE-n belül is a kiszolgálási kapacitásunkat a Covid alatt azért, hogy ne kelljen a gazdálkodónak bejönni az alközpontunkba, hiszen akkor a helyzet nem tette ezt lehetővé. Tehát én úgy gondolom, hogy felkészültünk az elkövetkezendő évek kihívásaira, az gondolom, hogy 1-2 évig nem fog változni ez a bizonytalan gazdasági környezet.


Beültem a precíziós workshopra itt a PREGA-n, és úgy tűnt az ott látottak és hallottak alapján, hogy nem könnyű gazdálkodóként belevágni az adatzsonglőrködésbe. Ön hogyan látja ezt?

Abszolút nehéz. Én már néhány éve arra helyezem a hangsúlyt, hogy

a gazdálkodóknak át kellene alakítaniuk a humán állománystruktúrájukat is, és igenis szükség van a gazdaságban egy olyan szakemberre, aki érti a digitalizációt.

Hiszen nem ördöngösség ez, hogy egyik térképformátumba beolvassuk a másikat, majd abból kreálunk valamit, és aztán visszaszolgáltatjuk ugyanezt ezeken a lépcsőkön, hiszen szerintem a mindennapi életben csináljuk akár egy Wordon vagy egy PDF-en belül ezeket a technológiákat. Csak azzal már 15-20 éve foglalkozunk, és már a napi életünknek a része, az agrárdigitalizációs megoldások használatát pedig most kell megtanulnunk. De nem lehetetlen, csak kell olyan ember, aki tényleg ebben éli ki magát és ebben találja meg a hivatását. Most már úgy gondolom, az, hogy a My John Deere felületet és a PGR felületet össze tudtuk kötni és össze tudtuk hangolni úgy, hogy automatikus az adatcsere, ez egy hatalmas könnyítés mindenki számára.

KITE Zrt. a PREGA-n

A KITE Zrt. a PREGA kiemelt szakmai támogatója – Fotó: Agroinform

Elindult az új támogatási időszak, aminek keretében hatalmas összeg fog rendelkezésre állni agrárberuházásokra. Ön szerint ki fogják tudni majd használni a gazdálkodók ezt a lehetőséget? A KITE hogyan készül erre az időszakra?

Mi azt tartjuk szem előtt, hogy azokat az igények, amelyek a gazdálkodók körében megfogalmazódnak, képviselni tudjuk. Együtt kell gondolkodnunk a gazdákkal, a döntéshozókkal annak érdekében, hogy azok a területek kapjanak támogatást, amely esetében a támogatás felhasználását végül a gazdálkodó, a kormányzat és mi is sikerként tudunk elkönyvelni. Ennek érdekében folyamatosan részt veszünk a szakmai egyeztetésekben, mindenki részéről az kell, hogy fontos legyen, hogy jól hasznosuljanak a fejlesztési források.

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese a PREGA első napján szervezett, "Legfőbb kihívások, új megközelítések a 2023-30 közötti növénytermesztésben – gépészeti, technológiai, finanszírozási szempontból" címmel tartott panelbeszélgetésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacokat jellemző volatilitás várhatóan a következő években is fennmarad. Mint mondta, számos tényezőre, így az időjárásra sincsen ráhatása a gazdálkodóknak, amit befolyásolni lehet, arra a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani. Elmondta azt is, hogy bár a gépgyártási kapacitások kezdenek globálisan helyreállni, a gépmegrendeléseknél továbbra is hosszú a várólista, így a megalapozott beruházási döntéseket továbbra is időben meg kell hozni.