A járvány elején úgy tűnt a mezőgazdaságot kevésbé érinti majd a válság, de hatása mára mindegyik ágazatba begyűrűzött. Negatívan érintette a hústermelést is, mivel az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet halmozódott fel baromfi-, és sertéshúsból – írja a Napi.hu, a Népszava cikke nyomán.

A nagy keresletbőség áreséshez vezet – fotó: Pixabay

A sertéspestis és a madárinfluenza pusztítása miatt a hústermelőket alapból nehéz helyzetben érte a koronavírus válság. A kormányzat már meghirdette a bajba jutott ágazatok számára kidolgozott 25 milliárd forintos segély csomagot, viszont ez nem mindenki szerint lesz elegendő. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége úgy véli a mentőcsomagon felül, a Vidékfejlesztési Programból visszamaradt mintegy 70 milliárd forintos forrást is diszkriminációmentesen meg kellene hirdetni.

Emellett a szövetség szerint támogatni kellene a hűtőtárolást, mivel a készletek egyre növekednek a kereslet viszont nem valószínű, hogy egy csapásra visszaáll a válság előtti szintre. Nagy készletek halmozódtak fel nemcsak hazánkban, de számos más országban is, így a nagy keresletbőség áreséshez vezet. A gazdák sokszor önköltség alatt kénytelenek értékesíteni termékeiket a túlkínálat miatt.

Ráskó György agrárközgazdász, azonban nem számít csődhullámra, mint mondta a korábbi árak voltak kiugróak, így aki jól gazdálkodott és vannak tartalékai ki tudja húzni addig, amíg a turizmus és a vendéglátás újraindul.