Mint, ahogyan tegnap is megírtuk, az árstopokat meghosszabbítja a kormány, az élelmiszeréárstopot és a benzinárstopot október 1-ig, a kamatstopot és hitelmoratóriumot december 31-ig. Gulyás Gergely a mai Kormányinfón hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy az ország határain belül a lehető legnagyobb mértékben mérsékelni lehessen a háború hatásait, így a háborús infláció növekedését is. Elhangzott az is, hogy "a rezsicsökkentéssel és az árstopokkal elértük azt, hogy 5-6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint amennyi az árstopok nélkül lenne. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz."

Brüsszel az üzemanyagokat érintő árkülönbözet megszüntetésére szólította fel a kormányt. Jogilag elemezték a helyzetet, és arra jutottak, hogy volt már ehhez hasonló intézkedés Olaszországban, amit az EU jogellenesnek tartott, de végül a bírósági per eredménye nem igazolta a jogellenességet.

Globális minimumadó

Az Európai Unió javaslatáról ma tárgyalnak az EU pénzügyminiszterei, amely eseményre Varga Mihály kötött mandátummal érkezik, nem fogja támogatni a javaslatot. Ennek oka az, hogy a magyar vállalkozásokat terhelő adók ennek az intézkedésnek köszönhetően jelentősen megemelkednének: 15 százalék lenne, szemben a magyar 7,5 százalékos adószinttel.

Mivel az egyhangú döntésre van szükség az ECOFIN ülésen, ezért ez a tervezet a magyar vétó miatt nem fog zöld lámpát kapni. Korábban Magyarország is támogatta az ötletet, mert a nagy multinacionális vállalatok adóelkerülést is megakadályozta volna, de később ezek a cégek kikerültek a javaslatból, így nem ért egyet vele a magyar kormány.

Változik a KATA

Gulyás Gergely azt mondta, azt szeretnék, azok tudják igénybe venni a KATA-t, akikre kitalálták, és ne az legyen a jellemző, hogy nagy cégek vezetői jutnak hozzá így a jövedelmükhöz. Havi 1,5 millió forint lesz a tervek szerint a kedvezményes adózás határa, illetve éves szinten 18 millió forint a mostani 12 millió helyett 2023. január 1-től, de döntés még nem született.

Indexkép: Gulyás Gergely/MTI/Balogh Zoltán