A kormány múlt héten, pénteken átadta a 2024-es költségvetési tervezetet a Költségvetési Tanácsnak. A kormány célja, hogy jövőre visszatérjenek a magasabb ütemű, 4 százalék körüli növekedési pályára, míg az inflációt 6 százalékra szorítják.

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései (MTI).

Varga Mihály pénzügyminiszter röviden bemutatta a 2024-es költségvetés főbb számait a Kormányinfón. Mint mondta, a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, ami arra épít, hogy az elért eredményeket meg tudjuk őrizni. Több forrás jut a honvédelmi kiadásokra, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsivédelem is. A Honvédelmi Alap megerősítése van szükség a háború és a migráció miatt, a tervezett kiadás 1300 milliárd forint körül lesz.

2023-ban azzal számol a pénzügyi tárca, hogy idén 1,5 százalékos gazdasági növekedés valósul meg, jövőre 4 százalék lehet. Az infláció is csökkenő pályára fog állni, 2024-ben éves szinten 6 százalék lesz Varga Mihály szerint, ami a banki hitelek kapcsán is kedvezőbb tendenciát hozhat majd. Az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,9 százalék, az államadósság 2024-es tervszáma pedig 66,7 százalék.


Az Európai Bizottság megszüntetné a rezsicsökkentést

Gulyás Gergely úgy kommentálta az Bizottság javaslatát, hogy az államháztartási hiányt a rezsicsökkentés kivezetése nélkül is csökkenteni tudja a kormány, nincs szükség az intézkedés kivezetésére, és a Bizottság nem tehet ilyen javaslatot.

Indexkép: MTI/Kovács Tamás