Háromnapos ülést tartott Sopronban a kormány. A többnapos ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma az aznap hajnali törökországi földrengés volt. A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak. Kiemelt téma volt Brüsszel szankciós politikája, és az, hogy ennek káros hatásaitól, a szankciós inflációtól, a magas energiaáraktól hogyan lehet megvédeni Magyarországot.

A napirendi pontok között szerepelt az ukrajnai háború, annak nemzetközi összefüggései és Magyarország elkötelezettsége a béke és a mielőbbi tűzszünet mellett. A stratégiai megbeszélésen megvitatták a vidékfejlesztési stratégiát és a magyar tudomány perspektíváit is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 10 órától kezdődő Kormányinfón számolt be a fejleményekről.

Törökország - földrengés

A jelenlegi ismeretek szerint nincs magyar áldozata a törökországi földrengésnek, 16 magyar volt a térségben, velük kapcsolatban vannak.

Már közel 50 ország mentőalakulatai dolgoznak a katasztrófa sújtotta területen. Magyarországról több szervezet is, egyebek mellett a Hunor mentőszervezet összesen 27 túlélőt mentettek ki.

Gazdasági helyzet

Magyarország teljesíti, amit ígért: mind a nyugdíjasok, mind a munkavállalók felé. Folyósítják az inflációval korrigált13. havi nyugdíjat. Igyekeznek letörni az inflációt, megtartani a gazdasági növekedést, nem engedik recesszióba süllyedni az országot. Elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása. Gulyás Gergely utalt arra is, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az inflációt év végére egyszámjegyűre csökkentse.

Energiastratégiát dolgoztak ki 2030-ig

A kormányülésen iparfejlesztésről és energetikai beruházásokról is szó volt: tárgyalták az ország energiastratégiáját, amiben jelentős szerepet tölt be az atomenergia, a napenergia. Hálózatfejlesztésre lesz szükség, ha sikerül megállapodni az EU-val és érkeznek a források, akkor ennek nagy részét energetikai beruházásokra fordítják. A gáztárolói hálózat fejlesztésére is sort kell keríteni.

Ha Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül érkezhetne olaj, emiatt kulcsfontosságú a hálózat fejlesztése, ami Horvátországgal közösen zajlik majd.

Gulyás Gergely beszélt az iparfejlesztésről, a zöldenergia-fejlesztésekről, a középületek energetikai fejlesztésének fontosságáról, hogy "ne legyen még egy olyan tél, ahol ekkora áldozatokkal járó szabályokat kell hozni".

Célként tűzték ki a zöld gazdasági gyártókapacitások kiépítését, a zöld technológiák alkalmazását, a hidrogén előállítást, az energetikai kutatás és mintaprojektek támogatását, valamint a dunai finomító átállítását többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására.

A kormány békét sürget Ukrajnában

A magyar kormány továbbra is békét sürget, mert komoly az eszkalációs kockázat, ezért béketárgyalásokra van szükség. Gulyás Gergely újra elmondta a magyar álláspontot: a kormány elítéli az orosz agressziót, pénzzel támogatja Ukrajnát, befogadják a menekülteket. De a magyar kormány álláspontja abban egyedi, hogy nem küld fegyvereket, és nem támogatja az energetikai szankciókat.

A miniszterek lemondtak az alapítványi tisztségükről

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülés végén, a közérdekű vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről február 15-i hatállyal lemondott: Varga Judit, Navracsics Tibor, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Lantos Csaba. Hozzátette: a kormány elvárja, hogy a kormánytagok, államtitkárok, közigazgatási tisztviselők, miniszteri biztosok is hasonlóan járjanak el.

Gulyás Gergely ezután válaszolt az újságírók kérdéseire

Marad az élelmiszer-árstop?

A miniszter a kérdésre válaszolva elmondta, az árstopokat addig lehet fenntartani, amíg az nem veszélyezteti az ellátás-biztonságot. A kormány április 30-ai határidő lejárta előtt fog dönteni az árstop sorsáról.

A jegybank elemzését, miszerint az élelmiszer-árakat az árstop emelte meg - nem kommentálta, viszont elmondta, azok számára, akik főleg alapvető élelmiszereket vásárolnak nagy segítség az árstop.

A magyar állam a debreceni kínai akkumulátorgyárat 320 milliárddal támogatja. Mire fogják ezt elkölteni?

Gulyás szerint a debreceni beruházás az adóbevételek és a munkahelyteremtés miatt megéri Magyarországnak. A beruházás feltétele, hogy az megfeleljen a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak. Nem tartja indokoltnak az ellenzéki pártok által javasolt népszavazásokat, mert az akkumulátorgyárral kapcsolatban számos álhír kezdett terjedni.

Kell dízelhiánytól tartani?

Gulyás Gergely megnyugtató választ adott: az ország kőolaj-ellátása biztosított, az orosz kőolaj-termékekre vonatkozó szankció ellenére sem kell hiánytól tartani. Szerinte ez igaz az egész kelet-közép-európai régióra.