Nagy István kérdésre elmondta, hogy idén egyelőre nem túl jók a magyar mezőgazdaság kilátásai, leginkább azért, mert a Dél-Alföldön eddig nem esett elég eső. Így „örülnék, ha idén összejönne az a termésmennyiség, amit tavaly teljesített a magyar mezőgazdaság".

Nagy István 5 pontos intézkedéscsomagot jelent be.

Az ukrán mezőgazdasági import okozta piaci helyzet miatt a kormány nemzeti hatáskörben az urkán mezőgazdasági termékek importkorlátozása mellett újabb, az importot érintő intézkedést hozott. A teljeskörű átláthatóság megteremtése érdekében azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából teljeskörű bejelentési kötelezettséget ír elő származzon az bármely országból. A bejelentést a Nébih felé elektronikusan kell megtenni annak, aki a bejelentésköteles terméket értékesíti vagy a fuvarozást éppen végzi vagy szervezi – mondta Nagy István.

Kérdésre annyit pontosított Nagy István, hogy a teljeskörű bejelentési kötelezettség azokra a mezőgazdasági árukra vonatkozik, amelyek importkorlátozás alá esnek.

(Az importkorlátozást az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendeletet szabályoz, amely eredetileg 24 terméket tartalmazott, de módosítások következtében a cukor és a méz időközben lekerült a tilalmi listáról.)

Hozzátette, hogy „arról intézkedtünk, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31. napjáig teljesítse a 2023. évi egységes kérelmekben igényel terület- és állatalapú támogatásoknak a kifizetését. Eddig mintegy 470 milliárd forintot fizettünk ki 106 ezer gazdálkodónak. A felgyorsítás érdekében, most újabb hozzávetőleg 265 milliárd forintnyi támogatás kerül a gazdálkodókhoz május végéig. És ebből már ezen a héten legalább 50 milliárd forintot utalunk" – fűzte hozzá.

Nagy István tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.

Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak – fűzte hozzá a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is.


Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók 2024. április 10. és 2024. június 10. között 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be kérelmeiket.

675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. Ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve – jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter a Kormányinfón.

Hozzátette, hogy így stabilabb és biztonságosabb helyzetbe kerül így a költségvetés.

A Kormányinfót itt nézheted vissza:

Kormányinfót tartott Vitályos Eszter Kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter.