A szombaton 11:00-kor megtartott Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő beszélt.

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely – fotó: Szentkirályi Alexandra/Facebook

A kormány legfontosabb döntései

Július 29-én megkezdődött a százhalombattai finomító karbantartása, a leállást nem lehetett tovább halasztani. A finomító eddig a magyar felhasználás 100 százalékát adta. Mivel a karbantartás ideje nem meghatározható - lehet 1 vagy több hónap is -  a hiányzó üzemanyag pótlásának két útja van, az egyik az import, a másik a stratégiai készletek felszabadítása. Mivel a szankciók és a háborús helyzet miatt senki nem tudja garantálni, hogy az üzemanyag szállítása gördülékenyen kivitelezhető legyen, ezért a stratégiai készlet körülbelül egynegyedét feloldják, a többit pedig importból fedezik.

Az import ára rendkivül magas. A stratégiai készlet nagyjából egynegyedét szabadítják fel, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi - mondta a miniszter.

Gulyás ismertetése szerint nagyon lényeges, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat, azaz azt csak a magántulajdonban lévő gépjárművek, a mezőgazdasági járművek és a taxik élvezhetik. Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, amelyben benne lesz, hogy pontosan kik jogosultak a kedvezményre. Közölte, az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni és az ellenőrzés érdekében köteles az adóhivatalnak továbbítani.

Gulyás Gergely bejelentése szerint azonban már biztos, hogy a 7,5 tonnát meghaladó magyar rendszámú gépjárművek, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által fentartott autók piaci árat fognak fizetni, de ide tartozik a kannás üzemanyagtöltés is.

A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel-gázolaj kerül felszabadításra. A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százaléka. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a százhalombattai finomító karbantartásának elhúzódása esetén a stratégiai készletekből újabb részeket szabadíthatnak fel. 

Nem lehet tűzifát kivinni az országból

A gázár az egekbe szökött, alternatívákat kell találni a kiváltására.  Minden lehetséges eszközt meg kell vizsgálni, így a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása és a lignittermelés is tervben van. Újraindulhat a barnakőszén bányászata is és tűzifát sem lehet kivinni az országból. Aki fát akar vásárolni, annak legyen lehetősége vásárolni. A tűzifa-árstop ötlete eddig még nem merült fel a kormányban.

A magas gázár recessziót okozhat az európai gazdaságban

Az uniós gázfelhasználási csökkentési terveket a magyar kormány elutasítja, mert a magas gázárak akár recessziót is okozhatnak. Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át. Kijelentette: ugyanakkor Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.

Szólt arról is, hogy minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, "a gáztól valóban menekülni érdemes". Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

Az a legfontosabb, hogy idehaza semmiképpen ne legyen energiaiány. Jelenleg a gáztározók 50 százalékos töltöttségi szinten vannak, ami az ország ellátására két hónapig elegendő.

A háború mindent megváltoztatott: nem ugyanolyan a háború előtti és utáni helyzet. A vízválasztót az energiahordozókra kivetett szankciók jelentették. Ha azok nem történnek meg, akkor a kormány más területwkre nagyjából 1700 milliárd forintot költhetne. Hozzátette: a szankciók következményeit látjuk, és tévedés volt azt hinni, hogy ezek az oroszoknak jobban fájnának. Azzal, hogy az árak egekbe szöktek, azzal az orosz bevételek jelentősen megnőttek.

Az aszály kapcsán elmondta erről Nagy István vasárnap ad majd tájékoztatást.