MOME MAG Balatorium projektek

A művészek és a mezőgazdaság? érdekes dolgok születhetnek az ilyen látszólag távoli területek összekapcsolásából. A Budapest Design Hét keretében mutatkozott be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új képzési programja, melyben hat egyetemi szak együttműködésével MOME MAG Balatorium néven indítottak olyan új projektet, ami több szempontból is újdonság a magyarországi felsőoktatásban - írta meg a qubit.hu. A dolog ötvözi a különféle művészeti ágak módszertanát a társadalom- és természettudományok használatával.

A nyaraló és horgászhelyként egyaránt rendkívül népszerű Balaton ökológiai problémáira válaszolni kívánó feladatgyűjtemény például már javában készül, és része lesz az egyetemi pedagógus-továbbképzések tananyagának. Mindehhez tavaly augusztusban az örvényesi szabadstrandon megépült az alternatív természettudományos tantárgyak szabadtéri oktatási helyszíne, és a Balaton-part után a MOME kertjében egy pavilon is, ahol a 14-18 éves korosztály számára szánt "Balatonos" társasjátékok bétaverziói is tesztelhetők.

A Design Hétre elkészült Kocsi Olga képzőművész által tervezett installáció - melyet 2022-ben rektori különdíjjal jutalmaztak - Sinkó-Kalocsai Dorottya diplomamunkáját és a 2022-es tavaszi félév négy kurzusának eredményeit mutatja be egy műalkotásban.

„A kurzusokon olyan konkrét feladatokon dolgozunk, amelyek megvalósítása közvetve vagy közvetlenül, azonnal vagy évek múlva, de mindenképp a Balatont szolgálják”

– mondta el Szalontai Ábel, a projektet ötletgazdaként irányító tanár. A MOME MAG Balaton különbözik egyetemi programjának szerves része a szó hagyományos értelmében vett tudományos kutatás. Az oktatók és a diákok mellett, Jordán Ferenc, az alapító törzsgárda tagja, hálózatbiológus-ökológus, Németh Zsófia geográfus, „farm and food” szakértő, és a tájhasználat társadalmi és ökológiai vetületeit kutató Illés Zsófia Szonja dizájner is részt vesz.

A nyaraló és horgászhelyként egyaránt rendkívül népszerű Balaton ökológiai problémáira válaszolni kívánó feladatgyűjtemény például már javában készül.

A nyaraló és horgászhelyként egyaránt rendkívül népszerű Balaton ökológiai problémáira válaszolni kívánó feladatgyűjtemény például már javában készül. Kép: Pexels

A 2021 elejéig a Balatoni Limnológiai Intézetet igazgató Jordán például a tó ökoszisztémái által létrehozott természeti rendszert vizsgáló kutatások eredményeit segít értelmezni, és a kultúrtájban végzett emberi tevékenység hatásait, illetve lehetséges hatásait az élővilágra.

A hálózatbiológus, az élelmiszertermelésben jártas geográfus és a tájhasználatot kutató dizájner jelenleg Landscape Futuring címen a Balaton jövőjét térképezi fel, a klímaforgatókönyvek tükrében.

Ez várhat a Balatonra

A kutatók előfeltevése szerint a globális felmelegedés hatására bekövetkező kulturális változások a tájban, egy szocio-ökológiai rendszer keretein belül zajlanak le. Az egyéves pilot kutatás arra is fényt kíván deríteni, hogy mindezen tényezők függvényében milyenek az olívatermesztés jövőbeli kilátásai a Balatonnál.

A választ arra is keresik, hogy miként érintheti mindez a helyi családok, közösségek életét, hogyan befolyásolhatja mindez a gazdasági és a tájökológiai folyamatokat.

A választ arra is keresik, hogy miként érintheti mindez a helyi családok, közösségek életét, hogyan befolyásolhatja mindez a gazdasági és a tájökológiai folyamatokat. Kép: Pexels

Özönnövénnyé válhat-e magától az olajfa, egyáltalán érdemes-e a termesztésbe belevágni, és vajon inkább olajat, fogyasztásra szánt bogyót vagy csak kozmetikumot készítsünk-e a termésből?

A választ arra is keresik, hogy miként érintheti mindez a helyi családok, közösségek életét, hogyan befolyásolhatja mindez a gazdasági és a tájökológiai folyamatokat. A MOME MAG Balatorium része a 2023-ban a Veszprém-Balaton programsorozatnak is, mint egy kutatási-oktatási projekt, célja a 14-18 éves korosztály elérése olyan témákban, amelyek a Balatonnal és az éghajlatváltozással, területhasználattal, azaz az élő és élettelen környezettel vagy az ökológiával vannak kapcsolatban - írta meg a qubit.hu.

(Forrás: Qubit)