A külföldi munkavállalók foglalkoztatástát szabályozó törvénytervezet alapján szigorúbb feltételek között, de rugalmasabban lehet majd a hazai munkaerőpiaci igényeket kielégíteni külföldi dolgozókkal – mondta egy forrása az Indexnek.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról című 255 oldalas törvénytervezet új fogalmakat vezet be:

  • beruházás céljából kiállított,
  • vendégmunkást érintő
  • és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyt.

Ezen felül megmarad a szezonális munkavégzés jogcímén is kérelmezhető munkavállalási célú tartózkodási engedély.

A javaslat kvótarendszert is megfogalmaz és megszűnik az egyéb célú tartózkodási jogcím, helyére új tartózkodási jogcímeket terveznek bevezetni (pl. magyar kártya, nemzeti kártya, vállalati kártya, vendégbefektető, vendég-önfoglalkoztató).

További változás, hogy azok a foglalkoztatók, akik a kormánytól engedményeket kaptak – minősített kölcsönbeadók, valamint kedvezményes foglalkoztatók: kiemelt foglalkoztatók, kiemelt jelentőségű beruházást megvalósítók és kiemelt exportőri programban résztvevők – külön munkavállalás célú tartózkodási jogcímet kaptak, amelyet vendégmunkás-tartózkodási engedélynek neveztek el – emeli ki a lap.

Hozzáteszik, hogy mindkét jogcímnél – a vendégmunkás-tartózkodási engedély és foglalkoztatási célú tartózkodási engedély – eltérő rendelkezéseket tartalmazhat a törvénymódosításhoz készülő kormányrendelet. Ezek alapján az eddig minősített kölcsönbeadók által kölcsönözhető nációk átalakulhatnak és korlátozásra kerülhet a hagyományos foglalkoztatás célú tartózkodási engedélyt megkapható nációk is.

A minősített kölcsönbeadóknak és kedvezményes foglalkoztatóknak egyszeri, úgynevezett regisztrációs díjat kötelesek fizetni, amelyen felül évente egy alkalommal munkavállalónként foglalkoztatási díjat kell az állam részére fizetniük – írják a törvénytervezet nyomán.


A vendégbefektetői vízumokat és tartózkodási engedélyeket is létrehoznak. Ezek olyan harmadik országbeli állampolgárnak járhatnak, aki Magyarországra történő beutazása és tartózkodása nemzetgazdasági érdeket jelent – hívja fel a figyelmet a Portfolió a törvénytervezet kapcsán.

A vendégmunkásokra vonatkozó részek alapján a lap kiemeli, hogy a törvény azt is kikötné, hogy a vendégmunkásokat, külföldi munkavállalókat lehetőleg el kell különíteni a helyi lakosságtól. Valamint az alkalmazók felelőssége lesz, hogy a vendégmunkások a munkaviszony megszűnése vagy megszüntetése esetén Magyarország területét az ezt követő legkésőbb hatodik napon elhagyják.

Indexkép: Shutterstock