Chrisitian Schmidt, német szövetségi agrárminiszter arra figyelmeztet, hogy miután a tejtermékárak emelkedése (különösen a vaj és a sajtok esetében) megkezdődött, a tejkibocsátás pedig enyhén csökkenő tendenciát mutat, nem szabad minden eszközzel az árak további emelésére koncentrálni – írja proplanta német hírportál.


A tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek közös erőfeszítéssel azon kell munkálkodniuk, hogy a magasabb árak reményében ne következzék be egy újabb túltermelés. A miniszter hangsúlyozta, hogy a tejválság egyik fő kiváltó oka a kvótakifutás utáni túltermelés volt, amint arra a Német Parasztszövetség (DBV) is rámutatott.

A tejpiac minden részvevőjének egy stratégiai termelésszabályozásra kell törekednie, bár az állam közvetlen intézkedésekkel továbbra sem kíván ebbe beavatkozni. A tejtermelők csak a saját maguk által előállított mennyiséget ismerhetik, a feldolgozók viszont a több helyről beérkező mennyiségekből és az értékesítési lehetőségek ismeretében jobban fel tudják mérni a túltermelés veszélyét mint a beszállítók, így ők hamarabb tudják jelezni egy esetleges túltermelés veszélyét.

tejtermelés

Az itthon jellemző felvásárlási ár bőven alatta marad az uniós átlagárnak – fotó: iStock

A jövőben azt sem szabad megengedni, hogy a nyereség nagy része a feldolgozóknál és a kereskedőknél csapódjon le, az alacsony árak miatti veszteséget pedig egyedül a termelőknek kelljen viselniük. „Nem az a megoldás, hogy a fogyasztókkal szupermagas árakat fizettessünk, hanem az, hogy a termelőknek megfelelő árat biztosítsunk“ – mondta a miniszter.

Sajnos a tejválság a magyarországi termelőket kétszeresen is sújtja. Egyrészt azáltal, hogy miközben a nagyobb tartalékkal rendelkező nyugat-európai termelők kezdenek kilábalni a válságból, nálunk a jelenlegi, 75 forint körüli literenkénti tejfelvásárlási ár alatta marad a 26,4 centes uniós átlagárnak (és még inkább a francia, német, olasz és osztrák termelőknek fizetett 29-30 cent körüli árnak). Másrészt ha a hazai árak továbbra sem emelkednek, és a termelők a magyar államtól támogatás vagy kedvezmény formájában nem kapnak segítséget, akkor a tehénállomány és a tejkibocsátás olyan mélyre süllyedhet, hogy Magyarország nyerstejből is importra szorul.