Nagy István a szabolcsi almanap megnyitóján elmondta, a vidékfejlesztési program kertészeti üzemek megújítását célzó pályázatra a magyar almatermés legnagyobb részét adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több mint 770 termelő pályázott sikeresen.

Alma

Tavaly körülbelül 400 ezer tonna alma termett Magyarországon – Fotó: pixabay.com

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy Magyarország almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna közötti, de az elmúlt 15 évben ez a mennyiség 170 ezer és 780 ezer tonna között ingadozott. Tavaly a kedvezőtlen időjárási hatások miatt körülbelül 400 ezer tonna alma termett, ebből 270 ezer tonna ipari, 130 ezer tonna pedig étkezési alma volt.

A KSH adatai szerint 2020-ban a gyümölcstermesztésbe bevont területek 30,2 százalékán termesztettek almát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a termelésbiztonság, a termelékenység és a piaci versenyképesség növelése csak a termesztési technológia fejlesztésével valósítható meg. A kormány célként határozta meg a mezőgazdasági termék-előállítás klímaállóvá tételét, az almánál pedig az elmúlt öt évben arra törekedett, hogy az ültetvénytelepítési programmal minél több almaültetvény újulhasson meg.

Nagy István fontosnak tartja, hogy az alma jelentősége az elmúlt években sem csökkent az agrárgazdaságban, a citrusfélék és a banán mögött az alma a világ harmadik legjelentősebb gyümölcsévé vált.

A szabolcsi alma a magyar agrárgazdaság emblematikus gyümölcse, a hazai gyümölcstermesztés fontos terméke, emellett gazdaságilag sem elhanyagolható előnye, hogy ebben a térségben sokan élnek a termesztéséből - mondta a miniszter.

Román István kormánymegbízott pedig arról beszélt, hogy a kormányhivatal az Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség támogatásával kiadványt jelentetett meg a szabolcsi almáról. A kötetből megismerhető a gyümölcs történetét, élettani hatásait és a helyi termesztési tapasztalatok, de receptötlet és kulturális érdekesség is megtalálható benne.

Nagykállóban a jótékonysági almaszedésen a megye több politikusa és közéleti személyisége vett részt, a leszedett gyümölcsöt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül juttatják el rászoruló családokhoz.