A lengyel tejtermelő és feldolgozó vállalatok egyre nagyobb aggodalommal figyelik az energia- és üzemanyag árak drasztikus emelkedését, ami ellehetetlenít számukra egy elfogadható nyereség termelését, sőt sokan közülük az önköltséget sem tudják kigazdálkodni – olvashatjuk a topagrar.pl portálon.

Még nagyobb problémát jelent az áram- és gázszolgáltatóktól érkezett figyelmeztetés, miszerint még megemelt áron sem tudják biztosítani a zavartalan termeléshez, szennyvíztisztításhoz és tároláshoz elengedhetetlenül szükséges energiamennyiségeket.

Sötét felhők a lengyel tejipar fölött

Sötét felhők a lengyel tejipar fölött – Fotó: Pxfuel

A termelők – a lakosság ellátása érdekében – a kormánytól kértek segítséget, de egyelőre nem kaptak választ.

A kialakult helyzet – hathatós állami támogatás nélkül – várhatóan rövid távon tejhiányhoz fog vezetni, ami pedig súlyos elégedetlenséget válthat ki a lakosság részéről, tekintettel arra, hogy a tej és tejtermékek az alapvető élelmiszerek kategóriájába tartoznak.

Mindez további beláthatatlan következményeket vonhat maga után, nevezetesen az ország több év alatt 2,1 millió főre és európai színvonalra felfejlesztett fejőstehén állományának részbeni felszámolását eredményezheti, amit később csak komoly beruházással és több évig tartó fokozatos növeléssel lehet visszapótolni.