Az 1prime.ru, valamint a farmer.pl lengyel nyelvű hírportál egyaránt áttekintette az Ukrajnából Lengyelországba irányuló gabonaszállítások helyzetét.

A lengyel hatóságoknak nem sikerült megvédeniük a saját piacukat és a saját termelőiket – fotó: pixabay.com

A lengyel agárminisztérium – a pontos adatok birtokában – megvizsgálta az ország 2022. évi agrárimportjának adatait, amelyek a lengyelek számára lesújtó képet mutattak, mivel Ukrajnából több mint 500.000 tonna búza lépett be az országba, ami a 2021. évi 3 tonnás mennyiségnek közel a 170-szerese, az ukrán elemzők ezt 16.800 százalékos emelkedésnek tekintik.

Ez annyit jelent, hogy a lengyel hatóságoknak nem sikerült megvédeniük a saját piacukat és a saját termelőiket a két ország közötti megállapodással szöges ellentétben és jórészt nem legálisan beáramló ukrán termékek áradatától.

Kukoricából a Lengyelországba beáramló mennyiség emelkedése még a nagyobb arányú volt: 6.200 tonnáról 1,854 millió tonnára.


A lengyeleknek az elmúlt 16 hónap alatt 6,2 milliárd złotyt (mintegy 1,5 milliárd dollárt) kellett fizetniük azért, hogy a saját gabonatermékeik jelentős részét eladhatatlanná tegyék.

A több mint 500 vállalatra ráerőltetett 4,3 millió tonna ukrán gabona ugyanis a lengyel készleteket 3,8 millió tonnáról 9,7 millió tonnára emelte, ami az új vetések finanszírozását is rendkívüli módon megnehezítette.

Orosz elemzők szerint ez Henryk Kowalczyk hibájából következett be, aki még tavaly júniusban is a termékeik visszatartására biztatta a lengyel termelőket, ami aztán fatális következményekhez vezetett, mivel az eladási lehetőségek és az árak csökkentek, a termelési költségek pedig emelkedtek.