20 százalékkal kevesebb szállítmányra kell számítani. A robusta kávéfajta termőterületeit aszály és szárazság sújtotta az elmúlt évben - írta meg a Világgazdaság.

Tovább szűkül a kínálat

Brazíliában három éve folyamatosan emelkedik a termelés, évről-évre egyre nagyobb területet hódítanak el Vietnámtól. Ennek ellenére tovább szűkül a presszókávéhoz, valamint az instant italokhoz használt robusta fajta globális kínálata, hiszen a világ legnagyobb exportőrénél aszály és hőhullám veszélyezteti a termőterületeket.

"A kávétermelő régiókban forróság és szárazság uralkodik"

– írta meg a Bloomberg.

„Bár még mindig a száraz évszakban vagyunk, és a jelenlegi időjárás nem szokatlan, figyelemre méltó, hogy a csapadékmennyiség a 10 éves átlag alsó, a hőmérséklet viszont a felső határán van"

– emelték ki egy nemrég készült elemzésben.

A világ legnagyobb robustatermelője

A dél-kelet-ázsiai országban termelik a legtöbb robusta kávét, a szélsőséges időjárás azonban egyre több gazdálkodó életére hatást gyakorol. Ugyanúgy, ahogy az avokádó, a maraduja, vagy éppen a durián, úgy a kávé is veszélyben van. A kávészövetség szerint a szeptemberig tartó üzleti évben az export nagyjából 20 százalékkal csökken tavalyhoz képest.


"A betakarítás már véget ért, és a termelés akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet az egy évvel korábbi 1,84 millió tonnánál"

– tette hozzá Nguyen Nam Hai, a szövetség elnöke.

Ez nagyjából a tavaly előre jelzettnek a 10 százalékos visszaesése. Az ok az éghajlatváltozás és ezzel együtt a beruházás hiánya. Egyre több termelő tár át ugyanis más növények termesztésére. A termelés visszaesése hozzájárult ahhoz, hogy a londoni robusta határidős jegyzései az elmúlt évben 50 százalékkal emelkedtek meg.

"A vietnámi árak az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére, rekordszintre emelkedtek"

– emelte ki Hai. Szerinte a piac májusig még biztosan feszített marad, ekkor viszont megkezdődik a két másik kávénagyhatalom betakarítási időszaka. Brazíliában és Indonéziában ugyanis ekkor kezdődik meg a kávébabok szedése.

Az aszály és a vízhiány viszont már most a következő öntözési ciklust veszélyezteti. A víz drága, emiatt a gazdák számára jövedelmezőbb, ha kevésbé vízigényes növények termesztésébe kezdenek.

Brazília tarol

A kávépiac számára most Brazília jelenti a kiutat, ahol az összesítés szerint már harmadik éve sikerül emelni a termelésen. Ez nagyon ritka, a kávébabtermelésről 144 éve gyűjtött adatok alapján eddig összesen 7 alkalommal fordult elő ilyen eredmény. Jó hír továbbá, hogy a brazilok, akik amúgy is minőségi kávét árulnak inkább arabica fajtával foglalkoztak eddig, az utóbbi években áttértek a robustára.

A helyi kávétermesztés azonban nagyon ingadozó, sok a magas és sok az alacsony termésű év, aminek oka az arabica kétéves termőciklusa. Ez a fajta ráadásul hajlamos arra, hogy egy jó termést követő évben kevesebbet teremjen, majd fordítva. A robustára ez nem jellemző, éppen ezért álltak át a brazil gazdák is ennek termesztésére.

"A robusta-termőterületeken nincsenek fagyok sem"

– mondta el a helyzetről a Reutersnek Celso Vegro, az Instituto de Economia Agricola (IEA) kávékutatója.

A kínálat biztosan szűkülni fog a következő években - fotó: pexels.com

Nőtt a terméshozam

A brazil élelmiszer-ellátási ügynökség szerint az országban a robustaföldek átlagos terméshozama 10 év alatt 50 százalékkal, hektáronként 44 zsákra nőtt. Az arabicamezők terméshozama viszont ugyanebben z időszakban alig 24 százalékkal, hektáronként 26,7 zsákra emelkedett. A 2024-es termést 58 millió zsákra becsülik, ami 5 százalékkal több, mint tavaly. Brazília termelése 2022 elejétől elérné a 164 millió zsákot.

Az országban a robusta szüretelése áprilisban, az arabicáé pedig májusban és júniusban kezdődik.