Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette. Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztkukac élelmiszeripari felhasználásának – írja az MTI.

Az uniós ügynökség véleménye szerint ugyanis a lisztkukacból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. Ezért megállapították:

A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas.

Akik kóstólták, azok szerint a szárított lisztkukacnak a mogyoróhoz hasonló íze van

A lisztkukac nemcsak emberi fogyasztásra alkalmas, de nagyon fenntartható is – fotó: commons.wikimedia.org

„Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek” – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.

Állítólag még az ízük sem rossz. A Guardian cikke azt írja, akik kóstólták, azok szerint a szárított lisztkukacnak a mogyoróhoz hasonló íze van.

A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot – közölte az ügynökség.

A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül. Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztkukac uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.