Érdemes volt nézni a résztvevő gazdák borús tekintetét, amikor azzal szembesülnek, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni és milyen számokat kell tudni produkálni ahhoz, hogy fizessen is valamit a rendszer. És még rosszabb helyzetben vannak azok a termelők, akiket, mondjuk, 90%-os jégkár ért az észak-magyarországi régióban, májusban.

Persze azonnal felmerült, hogy majd megoldja a problémát a jól bevált tűzbiztosítás, ami olcsó, még állami támogatás is jár rá és lehetővé teszi a kárenyhítési rendszerből történő esetleges kifizetés teljes összegben történő kiutalását.

Agrisk

Surmann Árpád, az Agrisk.hu alapítója, agrárbiztosítási szakértő

Csakhogy van vele egy kis probléma!

Az ilyen mértékű kár – szőlő esetén – kihat a következő évre is. Az üzem referenciahozama emiatt olyan mértékben leromlik, hogy egy következő jelentősebb jégverés kapcsán már hiába lobogtatjuk a tűzbiztosításunkat, nem érjük el a jogszabályban előírt 30%-os hozamkiesést. Így az a nem várt helyzet áll elő, hogy a saját tűzbiztosításunkkal magunkat „égetjük” meg.

Ezen a fórumon a kárenyhítési rendszerünk második pilléréről, vagyis a biztosítási lehetőségekről az Agrisk.hu szakembere, Surmann Árpád tartott tájékoztatót. Miután a piaci alapú biztosításokat sikerült más szemszögből, a kárenyhítési rendszer hiányosságait befoltozó szolgáltatásként megvilágítani, egészen szembetűnő változásokat tapasztaltunk az arcokon.

A visszajelzések alapján úgy gondoljuk, hogy a gazdák megértették, hogy van alternatívája a nehézkesen hozzáférhető kárenyhítő juttatásnak és már nem luxusként, hanem valós, számukra elérhető megoldásként képesek gondolni a biztosításokra.

Az Agrisk.hu felülete is azért jött létre, hogy minél több érintett számára lehetővé tegye, hogy összefüggéseiben megértve és egyszerűen köthessen meg egy növénybiztosítást. Ráadásul mindez ne legyen több, mint egy 5 perces művelet.

Ha Önt is érdekli a portálon található Kalkulátor és megnézné, mennyit fizetne a biztosító kár esetén, kattintson az oldalra, és próbálja ki!

Szerző: Surmann Árpád, Agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő