Varga Mihály magyar pénzügyminiszter ma délelőtt az Ecofinen, amely általában havonta egyszer ülésezik, megvétózta, hogy 2023-ban az EU összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson Ukrajnának – írja a 444.hu.

A magyar kormány már korábban közölte, hogy nem járul hozzá, hogy az Európai Bizottság hitelként vegye fel ezt az összeget.

Felvétel is készült arról, ahogy Varga Mihály a 27 tagállam közül egyedüliént kimondja a vétót:

26 tagállam viszont támogatta a javaslatot. Az Európai Unió cseh elnöksége megoldást keres arra, hogyan lehet megoldani Ukrajna támogatását Magyarország kihagyásával.

Varga Mihály vétója következtében a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását.

A tanácskozáson az Európai Bizottság javaslatai alapján a Magyarországnak járó EU-s pénekről és azok egy részének felüggesztéséről is tárgyaltak volna.

A döntés nagy bizonytalanságot hagyott maga után, ugyanis, ha a Tanács még idén nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól. A kohéziós pénzek felfüggesztésének tárgyalásának elmaradása viszont kedvező is lehet a magyar kormány számára.

A Tanács visszaküldte az Európai Bizottságnak a magyarországi jogállamisági kérdések és abban hozott magyar lépéseket további vizsgálatokra.

Szintén elmaradt a globális minimumadó bevezetéséről szóló szavazás is, ahol a magyar kormány korábban szintén vétóról beszélt.

Várhatóan a jövő héten újra összeül az Ecofin Tanács.

Indexkép: MTI/Kovács Tamás