A jelen formában nem

"Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyarország elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot" - jelentette ki Hidvéghi Balázs Brüsszelben, a BBC brit közszolgálati televízió hírműsorának nyilatkozva hétfőn.

"Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk"

- mondta Hidvéghi. Magyarország és számos más ország Közép-Európában, köztük Németország sincsenek abban a helyzetben, hogy hirtelen teljesen leállítsák az orosz olaj importját. Nem pusztíthatunk el egész iparágakat, nem állíthatjuk le a vállalkozások működését, és nem tehetünk milliókat munkanélkülivé. Ezt a döntést elhamarkodottan tervezték meg. Jobban ártana nekünk, mint az oroszoknak, akiket szankcionálni akarunk" - hangsúlyozta Hidvéghi, és hozzátette: több időre van szükség egy ilyen döntés részleteinek megtárgyalására."

"Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyaroroszág elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot" - jelentette ki Hidvéghi Balázs Brüsszelben. Fotó: Unsplash

Nincs elég idő

Arra a felvetésre vonatkozóan, hogy a tagállamoknak az év végéig lenne idejük fokozatosan leállítani az orosz importot, Hidvéghi azt mondta: ez rendkívül rövid idő egy olyan ország számára, mely szinte teljes mértékben függ az orosz olajtól. Egy olyan ország számára, amelynek nincs tengerpartja, ahova csővezetéken szállítják az olajat, az olajfinomítót és annak működését pedig az importált orosz olajhoz igazodva tervezték meg. Ezt nem lehet hat hónap alatt megváltoztatni. Több időre és megfontolásra van szükség - mondta.


Hidvéghi szerint Európában nagyobb diverzifikációra van szükség az energiaforrások és az energiafelhasználás terén. Elmondta, hogy Magyarország az elmúlt években sokat tett ennek érdekében. Interkonnektorokat építettünk ki Szlovákia, Magyarország és Horvátország között, amelyek az Adriai-tengeren keresztül más energiaforrásokhoz is hozzáférést biztosítanak.

"Lépni kell az energiaforrások diverzifikálása érdekében, azonban nem lehet ráerőltetni az egész Európai Unióra egy olyan szankciós csomagot, amely önmagában egyébként sem fogja megállítani az Ukrajna elleni orosz agressziót. Olyan nemzetközi szerződésekre van szükségünk, amelyek garantálják népeink és országaink energiabiztonságát. Úgy gondolom, hogy Brüsszelnek és az Európai uniónak ebben aktív és proaktív szerepet kell játszania" - mondta Hidvéghi.

Hidvéghi szerint Európában nagyobb diverzifikációra van szükség az energiaforrások és az energiafelhasználás terén. Fotó: Unsplash

Hidvéghi szerint Európában nagyobb diverzifikációra van szükség az energiaforrások és az energiafelhasználás terén. Fotó: Unsplash

Borrell is pesszimista

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - erősítette meg Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Hidvéghi véleményét hétfőn.

"Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében" - fogalmazott.

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter elmondta : Ausztria arra számít, hogy az EU a következő napokban megállapodásra jut az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomagról.

"Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban sikerül elfogadnunk a hatodik szankciócsomagot, noha nyilvánvaló, hogy tovább megbeszélésre van szükség" - fogalmazott Schallenberg, majd hozzátette: a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy az EU egységet mutasson Oroszországgal szemben. Pénteken egy vezető uniós diplomata úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Magyarországnak "ki kell vennie a részét" és el kell döntenie, hogy csatlakozik-e az EU-hoz az oroszországi szankciók ellen. A diplomata szerint ugyanakkor megértették, hogy Magyarországot illetően „egzisztenciális olajfüggőség van Oroszországtól”.

(Forrás: MTI, CNN)