A The Economist Intelligence Unit és a Barilla Center for Food & Nutrition Foundation (BCFN) által összeállított lista 67 országot sorol fel az élelmiszerrendszer fenntarthatósága alapján, és ezek az országok a világ GDP-jének 90 százalékát, lakosságának pedig több mint négyötödét fedik le.
Magyarország elégedett lehet a tizedik helyével – fotó: Shutterstock
Az FSI-listán ugyanakkor ugyancsak magas pontszámmal jutalmazták a táplálkozás minőségével kapcsolatos kihívások és a mezőgazdaság fenntartható voltát. Ennek alapján kerülhetett Ruanda az előkelő 12. helyre, hiszen a lakosság étrendje viszonylag kevés cukrot, telített zsírt és sót tartalmaz. Ruandában a mezőgazdaság fenntarthatóságára is ügyelnek, különös tekintettel a vízgazdálkodásra. Ehhez képest a húszas toplistára egyebek közt nem került fel Kína a 23. és az Egyesült Királyság a 24. helyével, és az USA is csak a 26. lett.
Érdekes néhány más ország helyezése is: az Euronews összeállítása szerint Bulgária majdnem elérte a rangsor alját, 66. lett, míg Oroszország (65), Törökország (58), Szlovénia (56), Szlovákia (55) is a lista vége felé található.