A pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz – hangsúlyozta Tállai András. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon évekkel ezelőtt adómentessé vált bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, az Európai Unió azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

Hosszas egyeztetéseket követően végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcolt ki hazánk. Az elmúlt időszakban pedig azért folytak a tárgyalások, hogy ezeket, az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket –például a főzést megelőzően a literenként hétszáz forintos, úgynevezett párlatadójegy megvásárlását – is el lehessen törölni. A célunkat elértük, az adómentes párlatfőzés szabadsága már mindenkit megillethet az EU-ban –jelentette ki Tállai András.

A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják – fotó: Pixabay

Az irányelv szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják – ismertette az új szabályokat Tállai András.

Az év elejei adatok szerint több mint 26 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020 első félévében fél év alatt közel 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők – közölte az államtitkár. Tájékoztatása szerint a desztillálóberendezés nyilvántartásba vételi kötelezettségét az új irányelv is előírja, ám az adómentesség miatt párlatadójegy kiváltására a jövőben már nem lesz szükség.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy lehetséges-e korábban, akár már a jövő évben alkalmazni az adómentes párlatfőzés szabályait – fotó: Pixabay

Az új kedvező szabályok az irányelv rendelkezései szerint 2022. január 1-vel léphetnek hatályba. A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja, hogy lehetséges-e a hivatalos, EU által meghatározott másfél évnél korábban, akár már a jövő évben alkalmazni az adómentes párlatfőzés szabályait – hangsúlyozta Tállai András.

A jogi ügymenetre kitérve az államtitkár elmondta, hogy a kedvezményes szabályok alkalmazásához szükséges az irányelv rendelkezéseinek a hazai jogrendbe ültetése. Megjegyezte, hogy ezért az Országgyűlés akár már az idén ősszel dönthet a pálinkafőzés szabadságát biztosító törvényjavaslatról.