Mi történt pontosan?

Az Európai Unió, valamint a G7 csoport között megállapodás született az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról. Mindezt azután, hogy az EU-tagországok jóváhagyták a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban az intézkedés EU-n belüli végrehajtását. Ezt maga az Európai Bizottság közölte szombaton.

Ezzel az unió csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek korábban már javaslatot tett ezzel kapcsolatban. Így Franciaország, Németország, Japán, Olaszország, az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Egyesült Királyság után minden európai ország beleegyezett ebbe a bizonyos ársapkába.

Mi lesz így Oroszországgal?

A brüsszeli testület kihangsúlyozta, hogy ezzel az intézkedéssel, azzal, hogy a tengeren szállított orosz olaj árának lesz egy felső határa, csökkenni fognak az orosz bevételek. Eközben a globális energiapiac továbbra is stabil marad.

Hozzátették, hogy bár a nyersolaj hordónkénti ára maximum 60 amerikai dollár lehet, a jövőben lehetőség van arra, hogy az árkorlátot módosítsák, ezzel reagálva a piaci eseményekre. Az ármaximalizálást az országok együttesen, egyidőben vezetik be. - írja az MTI.

Végre megállapodás született az olaj áráról - fotó: Energiainfo

Magyarország mentesül az ársapka alól

A külgazdasági és külügyminiszter szombaton közölte, hogy Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól. Szijjártó Péter azt írta, hogy bár az EU bevezeti az árak maximalizálását, Brüsszelnek be kellene látnia, hogy ezek az intézkedések az európai gazdaságnak fájnak a legjobban. Ehelyett növelni kellene az energiahordozók mennyiségét, hiszen ezzel csökkennének az árak is.

Végül hozzátette azt is, hogy ezzel az intézkedéssel ismét megvédik Magyarország energiaellátásának biztonságát.