Érzékelhető volt az elmúlt napokban, hogy a kiskereskedelmi egységek kiszállításra vonatkozó vállalási ideje jelentősen megnőtt, erre ad választ az új intézkedés. A napokban jelent meg a kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárság közleménye, mely a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kereskedők alkalmazkodását segíti a kialakult helyzetben.

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzése veszélyhelyzet idején már bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységre vonatkozó vészhelyzeti intézkedésekről szóló 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet segítséget nyújt a kereskedőknek, mivel megkönnyíti az áruk eljuttatását a fogyasztókhoz. A szabályozó a bejelentési kötelezettség alól ad ez esetben felmentést a vendéglátó üzlet, a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet, valamint a velük e célból szerződésben állók számára, továbbá engedélyezi élelmiszerek forgalmazását is ilyen módon.

Az engedmény megtétele mellett továbbra is nagyon fontos, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályokat maradéktalanul betartsák, ezekről a Nébih élelmiszer-házhozszállítást (online értékesítést) végző vállalkozásoknak készült összeállítása ad részletes tájékoztatást.

Az intézkedés kedvez a felelősen viselkedő fogyasztóknak, ugyanis az érintett kereskedők és vendéglátó tevékenységet folytatók könnyebben állíthatják munkába meglévő és leendő kiszállítási kapacitásaikat, ezzel elősegítve a lakosság hatékonyabb ellátását, otthon maradását, az érintkezések számának csökkentését.