Bár a jóváhagyás nem egyhangúlag történt, a részvényesek döntését nagyban megkönnyítette, hogy a Monsanto részvények árfolyama a fúzió bejelentése óta jelentősen (44 százalékkal) megemelkedett – írja az eblnews.com. A 66 milliárd dolláros üzletet jogilag éppen a cég székhelyéről, Missouri államból származó részvényesek támadták meg, bár emögött – a Bloomberg szerint – személyes érdekellentétek és okok állnak.

Monsanto-Bayer

A tranzakciót még a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk – fotó: Shutterstock

Hátra van még a kartellellenes hatóságok jóváhagyása, amelytől talán még inkább tartani lehet, mivel a tranzakció magas értékére és a piaci hatalom rendkívüli koncentrációjára való tekintettel minden esetleges akadályozó tényezőt aprólékosan meg fognak vizsgálni. A környezetvédő szervezetek és a génmódosítás ellenzői ugyanis erősen lobbiznak ezeknél a hatóságoknál a jóváhagyás megtagadása érdekében. A tiltakozás már utcára is vitte az összeolvadás ellenzőit, akik a génmódosítást és a szabadalmi oltalmat tartják aggályosnak.

A Bayer részvényesei „sem ugrálnak örömükben“, mivel náluk a magas vételár kifizetése ellentétes hatást váltott ki, nevezetesen lenyomta a részvények árát. Ezért a két cég a végleges jóváhagyást legfeljebb 2017 végére várja.