Október 11-én német agrártermelők vonultak a Bayer AG Leverkuseni központja elé, tiltakozva a Bayer-Monsanto fúzió ellen – számolt be a topagrar.com. A tüntetők 40 sertést és egy trakort is felvonultattak, transzparensükön pedig a „Bayer & Monsanto = disznóság“ felirat volt olvasható. A tiltakozók azt állították, hogy az új cég monopolhelyzetbe kerül a vetőmagvak és a növényvédő szerek forgalmazásában, továbbá kritizálták a génmódosítás és az élelmiszerek szabadalmi oltalmának alkalmazását.

Bayer-Monsanto

A Monsanto-per éppen azt vizsgálja, hogy a vállalat milyen hatással van az emberi jogokra és az ökoszisztémára – fotó: Shutterstock

Felhívással fordultak Margarethe Vestagerhez, az EU versenybiztosához, hogy akadályozza meg a két cég egyesítését. A részvevők elmondták, hogy néhány évvel ezelőtt a Monsanto éppen egy német sertésfajtára akart szabadalmat bejelenteni, amit akkor sikerült megakadályozni, most viszont a Monsanto újabb igényekkel akar előállni. A tüntetést néhány nappal a Hágában tartandó, úgynevezett „Monsanto-per“ elé időzítették, amely „per“ során a Bíróság civil szervezetek kezdeményezésére megvizsgálja a Monsanto felelősségét az emberi jogok megsértésében és az ökoszisztéma rombolásában.