A probléma nem ismeretlen, de a megoldásokról megoszlanak a vélemények – Fotó: Shutterstock
Ez annyit jelent, hogy 2000 és 2025 között a finn tejtermelőknek mintegy háromnegyede válik ki a termelésből. Azt nem lehet tudni, hogy 2025 után a finn lakosság tej- és sertéshús ellátását hogyan lehet majd megoldani. Nyilvánvalóan az állatállomány és a termelési eszközök egy része átkerül a nagyobb vállalkozások kezébe.
Az agrártermelők számának csökkenése egyértelműen az elöregedésre vezethető vissza, mivel a finn termelők közül minden negyedik betöltötte a 60. életévét, a 40 éven aluliak pedig a teljes létszámnak csak egyötödét teszik ki. Ugyanakkor a fiatalok közül nagyon kevesen vállalják a sok kényelmetlenséggel járó vidéki életmódot és a nehéz munkát. Erre a problémára hazánkban elsősorban a fiatal szakemberek képzésének elősegítésében látják a megoldást.