A két évtized alatt bebizonyosodott, hogy a minőség is tud hagyományt teremteni, jelentette be a Magyar Termék Nagydíj pályázat Kiírói Tanácsa március 21-én, a Benczúr Házban tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón. A meghirdetett 46 pályázati főcsoport érinti többek között a vendéglátást, az építő-, a mezőgazdasági és élelmiszeripart, a szabadidős, kulturális tevékenységeket, a rendezvényeket, az orvostechnikai és kozmetikai szegmenset, de említhetjük a bútor- és ruházati termékek gyártását is.

Újdonságként idén először kapnak lehetőséget helyi közösségek tevékenységeik megmérettetésére. A 20. Magyar Termék Nagydíj pályázat kitüntetéseit, a tanúsított minőség „útlevelét”– melyre május 19-ig lehet pályázni – a hagyományoknak megfelelően a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át szeptember elején valamennyi Kárpát-medencei és anyaországi díjazottnak.

A pályázat jubileumi évében is az innovatív szemlélet, a kreatív megoldások és a kiemelkedő minőség áll a fókuszban. A Magyar Termék Nagydíj pályázat kitüntetettjei azon vállalkozások és személyek, akik tevékenysége vagy megvalósított produktuma magas hozzáadott értéket képvisel kereskedelmi és társadalmi tartalmában egyaránt, hozzájárulva egy erősebb gazdaság megvalósulásához. Ez az egyetlen nem szakmaspecifikus tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes, nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot 2017-ben huszadik alkalommal írta ki és valósította meg az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Mérnöki Szolgáltató Kft., az idei esztendőben hozzájuk csatlakozó Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt.-vel s a Nádudvari Élelmiszeripari Kft.-vel karöltve.

Ez az egyetlen olyan tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes, nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni – fotó: Agroinform.hu

A pályázat kiemelt támogatója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, szakmai támogatója a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pályázat egyik fontos vizsgáló bázisa a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma, amely az idei évben is megbízható alapot nyújt a pályázati termékek elbírálásához szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj pályázati iroda ügyvivő igazgatója a Kiírók Tanácsa nevében a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a pályázati rendszer a kezdetektől olyan objektív mércét állít, amely a vállalkozások helyét és szerepét mutatja meg a gazdasági életben.

A Magyar Termék Nagydíj nem csak megkülönböztető jelzés, sokkal több ennél.

Életre hívása óta töretlenül testesít meg filozófiát, célt, küldetést: a minőségtudatos szemléletet, a termékbiztonság elterjesztését, a hazai termékek iránti elkötelezettség javítását, a tudatos fogyasztóválasztás elősegítését.

Évről-évre elismerik azokat a hazai és Kárpát-medencei vállalkozásokat, amelyek munkájuk során nemcsak a jóra, hanem a kiválóra törekedve alkotásaikkal, eredményeikkel bizonyítják a magyar elme és kreativitás nagyszerűségét. A két évtized alatt körülbelül hatszorosára bővültek a pályázati lehetőségek számai, ennek következtében

az idén már 46 témakör közel 100 termékének van lehetősége a megmérettetésre.

Az idén a Digitális Jóléti Programhoz kapcsolódva nyitnak a digitalizáció felé, valamint kibővítik a mezőgazdasági termékek, a vendéglátás, a lokális értékek pályázati lehetőségét. Az igazgató úgy gondolja, hogy ezek a lehetőségek izgalmas, kiemelkedő színvonalú pályázatokkal fognak bennünket megismertetni, s bízik abban, hogy a szeptemberi díjátadás méltó lesz a jubileumhoz, és megérdemelten lesz ismételten a Gazdaság Ünnepe.

Keszthelyi Nikoletta, az NFM helyettes államtitkára kiemelte, hogy fogyasztóvédelmi szempontból elismerésre méltó, hogy egyre több hazai és határon túli vállalkozás tartja fontosnak a jó minőségű magyar termékek előállítását és a pályázaton való részvételét. A pályázatot benyújtó vállalkozások már felismerték, hogy érdemes fogyasztóbarát módon működni, magas minőségű terméket előállítani, nívós szolgáltatásokat nyújtani.

A Magyar Termék Nagydíj a tudatos vásárlók részére iránytűként mutatja az utat a kimagasló minőségű termékek és szolgáltatások felé.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány célja a magyar családok, a fogyasztók védelme, a piacfelügyeleti tevékenység kiemelt kezelése. A minisztérium akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma vizsgálóbázis a Magyar Termék Nagydíj pályázathoz. Jelenleg több mint 300 akkreditált vizsgálati módszerrel biztosítja a termékcsoportok széles körű vizsgálatait.

nagydíj

Dr. Latorcai János: a díjat elnyert vállalkozások kiváló minőségben és fenntartható módon termelnek – fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A piacon található valamennyi termékkörre szigorú előírások vannak – többek között jogszabályi előírások, nemzetközi, regionális és hazai szabványok –, melyek alapján a laboratórium vizsgálja és értékeli a termékek megfelelőségét. Az ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzéséhez szükséges környezeti feltételeket egy korszerűnek tekinthető műszerpark, valamint a laboratóriumi mérnökök kiemelkedő szaktudása garantálja.

A jól felszerelt, magas színvonalú műszerezettséggel rendelkező laboratórium gyors, pontos és szakszerű vizsgálatokat végez, melynek köszönhetően az idei évben is megbízható alapot nyújtunk a pályázati termékek elbírálásához szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke megküldött köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei jubileumi évben, két évtized tapasztalatával a hátuk mögött kijelenthető, hogy

azok a vállalkozások tudták elnyerni és később megőrizni a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyét, amelyek amellett, hogy kiváló minőséget voltak képesek előállítani, szem előtt tartották a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot, a termékbiztonságot és hazánk gazdaságának erősödését.

Az elmúlt évek tapasztalatára támaszkodva bízhatunk abban, hogy a pályázók a kreativitásukkal és szakmai felkészültségükkel idén is nehéz helyzetbe hozzák a szakmai zsűrit, s így a szeptemberi díjátadó valóban a hazai gazdaság és a magyar találékonyság ünnepe lesz, miként azt 20 éve megálmodták a Nagydíj megalapítói.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében így összegzett: „Egy nagy lépést tettünk meg a tavalyi évben, hiszen 2016 óta a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegyet a külhoni magyar vállalkozások remekművei is viselhetik. A magyar minőség ugyanis nem áll meg az országhatáron: számos olyan produktum lelhető fel a külhonban, amelyre joggal lehet büszke minden magyar, éljen bárhol a világon.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság arra törekszik, hogy a külhoni magyar közösséget minden területen abban erősítse, hogy a minőséget képviselje az oktatás, a kultúra, a gazdaság területén egyaránt. Hiszem, hogy értékeink tudatosítása, láthatóvá tétele tovább erősíti a Kárpát-medence magyarsága közti kapcsolatot, alapja annak a felívelő lendületnek, amely a világban látható Kárpát-medencéhez vezet.”

A Magyar Termék Nagydíj Pályázatra jelentkezhet minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség, olyan pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében gyártott, forgalmazott áruval, árucsoporttal, szolgáltatással. Egy pályázó több pályázattal is szerepelhet, illetve arra is van lehetőség, hogy több pályázó közös pályázattal induljon a megmérettetésen. Egy pályázatban egy termék vagy termékcsalád szerepelhet. Egy termékcsalád maximum 10 termékből állhat.

A kitüntetést magyar és angol nyelvű díszoklevél, valamint a Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. – amely 2017-ben ünnepli 240 éves iparalapítását – alkotógárdája által készített, egyedi iparművészeti trófea tanúsítja. Az esemény során a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesülnek kiemelkedő pályázatok. Ilyen kitüntetés a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű Díja, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíja, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Életmű Díja, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Sajtókövete Nívódíja és a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Emlékdíja. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Hűség Díját a Magyar Termék Nagydíj Pályázat 20. évfordulója alkalmából alapították a Védjegyoltalom jogosultjai.