Írta és rendezte: Vanyúr Ákos
Főszereplő: Dobosi Attila
Közreműködött: Tomik Nimród, Lukács Zoltán, Laluja Adrián, Horvát Kinga, Nagy Alfréd, Tomik Zalán, Palusek Róbert, Bogárdi Bobó, Latyák Gábor, Lacái Bácsi, Mrvelj Tomislav, Major Zoltán

Kép: Nagy-Abonyi Arnold

Idén augusztus 18-án, vasárnap délután rendezték meg a III. Vajdasági Parasztolimpiát Szerbiában, a Vajdaság középső részén, az Észak-bácskai körzetben (a magyar határtól mindössze 44km-re) lévő Topolyán (Бачка Топола).

 

Már délben megnövekedett a forgalom a Vásártér környékén, ahová egyre többen érkeztek bográccsal, standokkal vagy épp a bemutatásra szánt mezőgazdasági gépekkel, de még többen voltak, kiket a távolról is jól hallható zene vagy épp orruk szimata csalogatott közelebb.

Meglepő semmi nem volt a dologban, hisz Vajdaság-szerte mindenki tudta, hogy ez a III. Vajdasági Parasztolimpia napja, amire 37 markos legény – a dicső címért - versenyzőként is nevezett.

A topolyai Gazdakör néhány lelkes tagja vállalta magára a szervezéssel járó feladatokat, akik az év többi napján néhány száz holdas gazdaságukban dolgoznak, az olimpia megrendezése ezért csak afféle kedvtelés számukra.

- Fontos a rendezvény családias hangulata, így csakugyan minden korosztály megtalálhatja a számára leginkább megfelelő programot, annak pedig nagyon örülök, hogy nem csak topolyaiak, hanem egész Vajdaság területéről érkeztek versenyzők - mondta Tomik Nimród, az egyik főszervező az Agroinformnak, aki Varga Géza és Palusek Róbert szervezőtársával már harmadszor vágott neki a feladatnak.

Kép: Kocsis Antal

Kenyérszentelés és olimpia
Az ünnepi hangulat fokozásaként kirakodóvásár, mezőgazdasági gépbemutató, pótkocsi jakuzzi, fiákeres felvonulás, sétalovaglás és malacfogó verseny biztosította valamennyi korosztály számára a kellemes kikapcsolódást, de a Községi Unió által szervezett új kenyér ünnep kapcsán rendezett marhapörköltfőző-verseny egyre finomabb illata is vendégmarasztaló volt. A 28 bográcsban rotyogó ételek a legváltozatosabb módon készítve igyekeztek a legjobbak közé kerülni, a szigorú zsűri azonban csak az 5 legjobbat méltatta elismerésben.

Amikor a reklámfilből már jól ismert parasztverda is megérkezett, teljesen egyértelművé vált, milyen hangulat fogja jellemezni a délutánt. Amikor 14 óra körül pedig az olimpiai láng is fellobbant, hivatalosan is elkezdődhettek az embert próbáló megmérettetések.


A versenyzőknek elsőként elméleti tudáspróbát kellett kiállniuk, ahol a továbbjutásért 25  állattenyésztéssel, növényvédelemmel kapcsolatos, de egyúttal a gépészeti ismereteket is felmérő kérdésre kellett helyesen felelniük. Már ekkor fogyatkozni kezdett a 37 fős versenyzői létszám, ami a ceremóniamestereknek a későbbiek során is remek témául szolgált.

A teszten jól szereplők később még mindig elvérezhettek a szalmabála szlalomon, gerendafűszélésen, bálarakodáson, gumicsizma-hajító versenyen, ha nem épp a táposzsák-bicikli szlalom fogott ki rajtuk.

Akik a biztos szereplés érdekében évek óta gyűjtögették erejüket és bátorságukat, meglepetésként új feladatokkal is találkozhattak, de a legények legénye talán az utolsó versenyszámban, a petrencerúdtartásban bizonyíthatott leginkább.



A háromfordulós rostákon sorra hullottak ki a fiúk, végül a nyolc legeredményesebb  versenyző indulhatott a dicső bajnoki címért.


A reklámfilm
Tagadhatatlan, hogy az olimpia egyre nagyobb népszerűségét (a garantáltan jó hangulatot biztosító, lelkiismeretes összefogás és profi lebonyolítás mellett) a Magyarországon is több filmes versenyt nyert Art Nova Studios által készített igen eredeti reklámfilmnek köszönheti, ami amellett, hogy rengeteg megosztással számos közösségi oldalt bejárt, a szponzorok támogatási kedvét is évről-évre egyre inkább növeli.

A Vajdaság filmiparának fellendítésére törekvő Art Nova Studios felkészült és kreatív munkatársai jó érzékkel ragadták meg a verseny hangulatát, ami több éves szakmai tapasztalatuknak is köszönhető. Már 2008-ban megnyerték az Indavideó és Index.hu közös pályázatát (több mint 150 000 megtekintéssel), egy évvel később pedig filmük egy részletét Watt reklámként magyarországi TV adó is játszotta. A Peches ember című alkotásuk pedig (több mint 40 000 megtekintés) a Generali és Indavideó közös pályázatán kapott fődíjat. A Lendület és a tavalyi Parasztolimpia reklámfilmje pedig már a megszokott ötletességet és szakmai profizmust mutatja.

A Parasztolimpia tavalyi és idei reklámfilmjének kitalálója, Vanyúr Ákos elmondta, hogy sok lehetséges ötlet közül döntöttek a parasztverda témája mellett.

  • Először úgy gondoltuk, hogy majd a tengerre megy a paraszt, mert az előző év reklámfilmjében a „jakuzziban” ült, de aztán jött ez a bezúzásra váró autó...
  • Mennyi munkátok volt a filmmel?
  • Három napon át forgattuk augusztus elején, épp amikor a legnagyobb meleg volt. Reggel nyolc és este hét közt forgattunk, de olyan nagy volt a hőség, hogy pl. amikor a kamerát betettük a kormány elé, máris villogott, hogy túlmelegedett. Így forgattunk kb. egy percet, majd pihentünk fél órát.
  • Mennyiben tér el a végeredmény az eredeti elképzeléstől?
  • A forgatókönyv pontosan ki volt találva, de mindenki adta hozzá a saját ötletét és 3-4 segítőnk is volt.
  • Az autón is ti dolgoztatok?
  • Igen, az is a mi munkánk, úgy egy hónapos előkészítő munka előzte meg a forgatást, amikor volt rá időnk, akkor foglalkoztunk vele. A taposó csatornából készült hátsó légterelő a főszereplő, Dobosi Attila ötlete volt, ugyanígy az alufelni is, az ablaktörlő megoldása egy barátunk ötletén alapul, akinek apukája a Zetor traktoron így oldotta meg az ablaktörlést.
  • Van kedvenc képed a filmben?
  • Sokaknak a Wunderbacon és az ablaktörlő a kedvence, nekem a ventilátor tetszik leginkább.
  • Az autó beépül a reklámba jövőre is?
  • Valószínűleg tovább lépünk és jövőre más témát találunk ki, de most ezzel saját magunknak is sikerült alaposan feladnunk a leckét, lesz még egy-két álmatlan éjszakánk, hogy ezt az idei reklámot felül tudjuk múlni.


A 2013-as Parasztolimpia reklámfilmjének karakteres szereplője, Dobosi Attila a rendezvény kabalafigurájaként is játszotta szerepét, napközben fel-felbukkanva a forgatagban.

  • Milyen visszajelzéseid vannak a filmről?
  • Csupa jók, nagyon sok embernek tetszett a film, bármerre megyek, megszólítanak, felismernek, sőt, volt aki „Hello, Paraszt!” megszólítással üdvözölt, de nem bánom, mert tudom, hogy csak a reklámból felismerve azonosít ezzel a szereppel.
  • Hogy csöppentél bele?

  • A tavalyi főhős nem ért rá, így engem kértek fel.
  • Volt ennek valamilyen előzménye?
  • Persze, volt, folyamatosan az Art Nova Studios filmstúdióval dolgozom, a kezdetektől valamennyi film készítésénél ott voltam, a legtöbben játszottam is.
  • Mennyi munkád van a filmben?
  • Három napot forgattunk, ebből kettő volt igazán intenzív, amit a 40 fokos hőség csak még nehezebbé tett, de aztán amikor már a hangot vettük fel és fényképezkedtünk, az már kicsit könnyebben ment. De Vanyúr Ákos barátom az utómunkálatokkal sokkal többet dolgozott.


A parasztság koronázott királya: Vituska Krisztián
A verseny izgalmának fokozása a két briliáns műsorvezetőnek is érdeme, hisz Tomik Nimród és a komikusként is egyre szélesebb körben ismert Roman Szasa humora, kellően csipkelődő élcei önálló műsorszámként is megállta volna a helyét. Természetesen az idén 1-es rajtszámmal induló tavalyi győztest, Vituska Krisztiánt sem kímélték.

  • Voltak velem szemben elvárások tavalyról, ezt éreztem és tudom is, de nem hiszem, hogy ez kihatott a mostani eredményre – mondta a tavalyi győztes. Amit bírtam, azt én idén is hoztam, de a szerencsén is sok múlik, meg azt hiszem, hogy az idei versenytársak lehet, hogy kicsit erősebbek voltak.
  • Milyen szinten érezted évközben a tavalyi győzelmet?
  • Napi szinten, mivel a bocit, amit nyertem, minden nap meg kellett etetni, meg folyamatosan jártak megnézni, hogy nő, hogy fejlődik a nyereményem. Sok öröm volt benne évközben.
  • Idén is meg akartad nyerni a versenyt?
  • Nem, nem is nagyon tudtam volna mit kezdeni vele.
  • Kötelező volt indulnod?
  • Nem, de mindenki várta, bár én már tavaly megmondtam, hogy nem fogok indulni, mert a csúcson kell abbahagyni, de szeretem az ilyen megmérettetéseket.

A 2013-as Parasztolimpia díjazottjai
A vasárnapi küzdelem a dicső cím megszerzése mellett a Vojcsena család által fődíjként felajánlott, 200 euró fölötti értékű bikaborjúért folyt. De ezen a napon nem csak a győztes, hanem valamennyi versenyző és minden néző is elégedetten távozhatott, igaz, a többség csak egy igazán kellemesen eltöltött délutánnal gazdagodva, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen elsőként a díjakat felajánló szponzoroknak mondtak köszönetet, hisz nélkülük - mint ahogyan ilyen példaértékű összefogás nélkül - ez a rendezvény nem lehetett volna ilyen szervezettségű. Emléklapjaikat, mint ahogyan a díjazottak is ajándéktárgyaikat, a Parasztolimpia sztárjától, Dobosi Attilától vehették át.

A főzőverseny eredménye:
I. Molnár Károly
II. Kelemen Lajos családja
III. Török Róbert

Egy-egy versenyszám győztesei
Gumicsizma-hajítás:
Kopasz Kornél – akinek 31m fölött sikerült eldobnia a 46-os lábravalót.
Szalmabála dobás: Kelemen Lajos
Gerenda fűrészelés: Kopasz Kornél
Petrencerúdtartás: Tesznás Krisztán

A verseny dobogósai:
III. Kaszás Kázmér – Zenta
II. Kelemen Lajos - Topolya
I. A parasztság koronázott királya, 2013. legnagyobb parasztja: Kopasz Kornél babérkoszorú helyett szalmakoszorú, díja pedig a fent már említett boci utalvány, ami a Vojcsena család birtokán egy darab bikaborjúra váltható be.

Ám mindez még közel sem jelenette az est végét, hisz hangulatos tábortüzek fénye mellet még reggelig szólt a zene, tartott a tánc, folytak a kellemes beszélgetések.
- Ha egész nap ástam volna, nem fáradtam volna el ennyire – összegezte a rendezvényt Tomik Nimród főszervező, amikor a nap végén újra beszélgettünk. - Magyarországon is van néhány kemény legény, nagyon örülnénk, ha jövőre ők is a versenyzők közt lennének. Felkészülni is van idejük, mert a IV. Vajdasági Parasztolimpia dátuma 2014. augusztus 17. lesz.

A III. Vajdasági Parasztolimpia még több képben Facebook-oldalunkon, illetve a rendezvény közösségi oldalán tekinthető meg.