Nagy István agrárminiszter elmondta, a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma. A javaslat most ezen változtatna.

kút

Az illegálisan létesült kerti kutak problémája még mindig megoldatlan – fotó: Shutterstock

Emellett a módosítás az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést. Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

A parlamenti vitában felmerült, hogy ökológiai szempontból fontos lenne, hogy a törvénymodósítás tartalmazza a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását. Ahogy ellenzéki képviselők azt is megfogalmazták, hogy a kútamnesztiára egyszer kerüljön sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.