Az április eleji fagyok országszerte 70-80 százalékos kárt okoztak az akácosokban, ezért a méhészek csak remélni tudják, hogy a május végi akácvirágzáskor a méhek számára tökéletes körülmények legyenek. A kellően meleg, napos idő és a bőséges nektármennyiség együttesen még hozhat egy valamennyire értékelhető méztermést – írja az Index.

Akácmézet perget egy méhész.

Várhatóan a fogyasztói árak emelkedni fognak – fotó: Pixabay

A lapnak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, 2021-ben a betelelt méhállományok jelentős része, mintegy 230-250 ezer család elpusztult, számos legyengült családot pedig a méhészek számoltak fel. Ez azt jelenti, hogy 1,2 millió méhcsalád helyett 800 ezerrel kezdődött a tavasz az ágazatban.

Bross Péter szerint az akácszezon előre látható termeléscsökkenése felfordulást okozhat a piacon. Az elmúlt évek hozamcsökkenésének eredményeképp mind a termelői, mind a belföldi kiskereskedelmet ellátó mézkiszerelői, mind pedig a mézexportáló nagykereskedői raktárak kiürültek. Ráadásul Európa többi részén sem kedvez a tavasz az akácméztermelésnek, így elképzelhető, hogy az erős nyugat-európai kereslet felszívja a haza készleteket.

Ez azt jelenti, hogy akár már az év második felére, vagy jövő év elejére nem lesz Magyarországon érdemi akácmézmennyiség. Az elnök valószínűsíti a fogyasztói árak emelkedését. Mint mondta, várhatóan kilogrammonként 3 ezer forint alatt nem nagyon lehet majd akácmézet kapni a piacokon – a kiskereskedelmi egységekben pedig már így is magasabbak voltak az árak az áfa és a kereskedő árrése miatt.