Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Unió 2022-es uniós költségvetését, ami az összes kötelezettségvállalást 169 515,8 millió euróban, a kifizetéseket pedig 170 603,3 millió euróban határozza meg - közölte az uniós parlament szerdán.

Az Európai Unió jövő éves költségvetésében egyebek mellett 49,7 milliárd euró jut a koronavírus-járvány utáni fellendülés támogatására és a gazdasági, társadalmi és kohéziós beruházások ösztönzésére.


Közös agrárpolitika, egységes piac, klímavédelem, digitalizáció

  • A közös agrárpolitikára 53,1 milliárd euró jut.
  • Az unió tengerészeti, halászati és akvakultúrát támogató alapja 971,9 millió euróval rendelkezik majd.
  • Az egységes piac versenyképességének fokozására, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására, beleértve az idegenforgalmi ágazatot is, 613,5 millió euró jut.
  • Az egészségügyi unió támogatását és az egészségügyi szükségleteket 839,7 millió euró segíti.
  • Az éghajlat-semlegességre történő átállásra 1,2 milliárd eurót, míg a LIFE program keretében 755,5 millió eurót szánnak  a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések támogatására.
  • A digitális összekapcsoltságot és a nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúra létrehozását 2,8 milliárd euró támogatja.
  • Az unió Erasmus+ oktatási ösztöndíja 3,4 milliárd euróval, a kulturális és kreatív ágazatok 406 millió eurós költségvetéssel rendelkeznek majd.

Migrációs és menekültügyi politika

Az EU a migrációs és menekültügyi politikára, amely magában foglalja a letelepedett menekültek integrációját is 1,1 milliárd eurót, a külső határigazgatási együttműködés fokozására 809,3 millió eurót szán, ebből 25 millió eurót az EU Fehéroroszországgal közös határának védelmére.

A tagjelölt és a potenciális tagjelölt országokat az uniós csatlakozási folyamat követelményeinek teljesítésében, valamint a nemzetközi fejlesztést és együttműködést 15,2 milliárd euró segíti majd.

európai unió zászlója

Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési támogatással számol – Fotó: pixabay

2022-ben minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleményében Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy "2022 rekord év lesz", minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor az unióban.

A politikus elmondta, hogy a forrásból

Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési támogatással számol. A közös agrárpolitika kifizetései is biztosítottak, a magyar gazdák 2022-ben is időben fogják megkapni uniós támogatásukat - szögezte le.

A képviselő arra figyelmeztetett, hogy a magyar és a lengyel helyreállítási tervek jóváhagyásának további halogatása megbontja az uniós belső piac egyensúlyát azok között, akik már megkapták a támogatást, és akik még nem.